11:51, tor, 16. Apr

Za konec nasilja nad ženskami in deklicami ob mednarodnem dnevu





Nasilje nad ženskami in deklicami ni sprejemljivo, so ob današnjem mednarodnem dnevu za končanje nasilja nad ženskami jasni vsi po vrsti od Združenih narodov in Sveta Evrope do slovenskega varuha človekovih pravic in ministrstva za delo. Letošnje geslo je Pobarvajte svet oranžno s podnaslovom Podpri s sredstvi, odgovori, prepreči in zbiraj.

Vir: Pixabay.com

Po nacionalni raziskavi je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja. Obseg nasilja nad ženskami lahko zmanjša samo ozaveščena družba, je poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

 Aktiven pristop k preprečevanju vseh oblik nasilja nad ženskami

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se strinja, da gre za resen družbeni problem in eno od najhujših kršitev človekovih pravic. V letu izbruha novega koronavirusa je po njihovem mnenju še toliko bolj pomembno, da vse pristojne vladne institucije aktivno pristopijo k preprečevanju vseh oblik nasilja nad ženskami tudi v času epidemije.

Po njihovih zagotovilih ustrezni programi potekajo na daljavo. Varne hiše, krizni centri in materinski domovi tako delujejo naprej, le da upoštevajo preventivne ukrepe. Za preprečevanje dejavnikov tveganja za pojav nasilja pa so pripravili predlog javnega razpisa za pomoč najbolj ranljivim med epidemijo.

Posebna pozornost spletnemu nasilju in nadlegovanju žensk in deklet

V okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami, ki se bodo začeli danes, ministrstvo znova namenja posebno pozornost spletnemu nasilju in nadlegovanju žensk in deklet.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ministrstvo in vlado pozvala, da nemudoma začneta postopek za ratifikacijo konvencije Mednarodne organizacije dela o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela. Ta potrjuje, da ima vsakdo pravico do delovnega mesta brez nasilja in nadlegovanja.

Nasilja nad ženskami je med pandemijo več tudi v drugih evropskih državah, navaja generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. Učinkoviti ukrepi za zaščito žensk in otrok morajo biti po njeni oceni ključni pri omejevanju gibanja zaradi epidemije v posamezni državi.

Nasilje nad ženskami v družini predstavlja pandemijo v senci

Nasilje nad ženskami in deklicami v družini predstavlja pandemijo v senci, so izpostavili v Agenciji ZN za ženske. Nanjo se je treba po njihovem pozivu odzvati globalno in skupaj ter jo ustaviti. V svetu je ena tretjina žensk žrtev fizičnega ali spolnega nasilja zlasti intimnega partnerja. Samo lani je bilo 243 milijonov žensk in deklet žrtev partnerjevega spolnega ali fizičnega nasilja, so navedli.

ZN so 25. november za mednarodni dan za končanje nasilja nad ženskami in deklicami razglasili leta 1999. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.