04:17, čet, 2. Maj

Za najem Vinaga le ena ponudba





Stečajna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič je do predvidenega roka v razpisu za zbiranje nezavezujočih ponudb za največ enoletni najem premoženja propadlega mariborskega vinarja prejela le eno ponudbo. Kot je zapisala v otvoritvenem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, bo najemna pogodba podpisana predvidoma v naslednjih dveh tednih.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot je ob tem še zapisala Kraljičeva, bo zaradi specifik premoženja stečajnega dolžnika najemnik moral sočasno v oskrbo prevzeti tudi tiste Vinagove vinograde, ki še niso bili oddani v oskrbo tretjim osebam.

Kdo je potencialni najemnik, stečajna upraviteljica ni razkrila, časnik Večer pa je v soboto pisal o tem, da naj bi se za blagovno znamko in premoženje enega nekoč uglednih mariborskih podjetij zanimali vlagatelji iz Kitajske in Japonske.

Ob tem je že stekel tudi postopek za prodajo zalog vina, tako odprtega kot tudi ustekleničenega, vključno s še nedokončanimi peninami.

Če pogodba o najemu ne bo podpisana do 20. avgusta oziroma ne bo začela veljati do konca meseca, bo Kraljičeva začela s pripravami na trgatev ter vzporedno s postopki za prodajo grozdja v vinogradih, ki jih stečajni dolžnik oskrbuje s svojimi delavci. Najprej bo grozdje poskusila prodati kupcem, ki bodo pripravljeni za obiranje in prevoz poskrbeti sami.

Bodoči najemnik bo lahko leto dni razpolagal z velikim delom premoženja Vinaga, v katerega med drugim sodijo nova vinska klet v Košakih, vinogradi v Svečini, znamenita stara klet v središču Maribora ter gospodarska poslopja v Krčevini skupaj z vso pridelovalno predelovalno, skladiščno in drugo opremo. Kot izhaja iz poročila, so nepremičnine skupaj ocenjene na skoraj 4,4 milijona evrov, medtem ko je njihova likvidacijska vrednost dobrih 3,2 milijona evrov.

Stečajna upraviteljica je ob tem v petek objavila tudi osnovni seznam preskušenih terjatev, iz katerega je razvidno, da je skupaj več kot 200 upnikov prijavilo za skoraj 15 milijonov evrov terjatev. Kraljičeva jih je priznala za 10,3 milijona, preostanek pa se je odločila prerekati.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.