11:57, pet, 3. Maj

Za NKBM več zavezujočih ponudb





Slovenski državni holding (SDH) je prejel več zavezujočih ponudb za nakup 100-odstotnega deleža v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). Tako so danes sporočili iz SDH, potem ko je televizija Pop TV v sredo poročala, da je SDH prejel dve zavezujoči ponudbi, in sicer od finančnega sklada Apollo in madžarske OTP banke.

nova kbm

“Vsebine ponudb so zaupne narave in jih SDH ne more komentirati,” so poudarili v SDH. Ta bo sicer skupaj s svojimi pravnimi in finančnimi svetovalci skrbno preučil prispele ponudbe in se v naslednjih dneh odločil o načinu nadaljevanja postopka.

Madžarska OTP banka še naprej velja za favoritinjo, sploh ker naj bi za NKBM tudi tokrat ponudila od 300 do 350 milijonov evrov, je v sredo poročal Pop TV.

Kot je za televizijo pojasnil član uprave SDH Matej Runjak, je cilj SDH, da se pogodba podpiše čim prej. Osnutek pogodbe so že poslali investitorjem, tako da so z njim seznanjeni, je dejal in dodal, da po pregledu zavezujočih ponudb sledijo pogajanja.

Tako postopek privatizacije NKBM, ki je z lansko državno pomoč v celoti prešla v državno last, prehaja v zaključno fazo. Država je decembra lani banko v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bančnega sektorja na podlagi odločbe Banke Slovenije dokapitalizirala za 870 milijonov evrov in pri tem razlastila na tisoče ostalih lastnikov banke, predvsem malih delničarjev.

NKBM je hkrati del slabih posojil prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Teh je bilo za 1,22 milijarde evrov.

Del načrta reševanja banke, h kateremu je zeleno luč morala prižgati Evropska komisija, je tudi prestrukturiranje. Skladno s tem se NKBM postopoma osredotoča na svojo osnovno, bančno dejavnost, hkrati pa vodi aktivnosti za prodajo nestrateškega premoženja, delno integracijo Poštne banke Slovenije in prestrukturiranje lizinških družb, postopek likvidacije KBM Fineko pa se končuje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.