23:03, ned, 28. Apr

Za projektiranje dveh sklopov vodovoda v Spodnjem Podravju ni zanimanja





Župani občin Spodnjega Podravja so se na današnjem rednem kolegiju med drugim seznanili z napredkom projekta celovite obnove vodovodnega sistema v regiji. Kot je pojasnil direktor ptujske mestne uprave Alen Jevtović, bodo morali razpis za izbiro projektanta za drugi in tretji sklop ponoviti, saj tokrat ponudb na javnem razpisu niso prejeli.

Medtem ko so župani občin pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za prvi sklop projekta, ki vključuje skupno infrastrukturo občin, povezovalne cevovode ter filtre za železo in mangan, pogodbo s podjetjem Dr. Duhovnik podpisali sredi januarja, pa za ostala dva sklopa do predvidenega roka, ki se je iztekel 9. marca, ponudb niso prejeli.

Drugi sklop se nanaša na projektiranje vzpostavitve dveh novih vodnjakov, tretji pa na projektiranje krmilnikov in programske opreme, a bodo po Jevtovićevih besedah postopek javnega naročanja ponovili, saj zanimanja med projektanti ni bilo. Pričakuje, da bodo nov razpis v enakem obsegu ponovili v tednu ali dveh ter da bo ta v okviru zagotovljenih sredstev.

“Čim prej želimo priti do projektne dokumentacije za sklopa, ki sta prav tako pomembna za projekt, še posebej, ker se bomo prijavljali s projektom na razpise za sofinanciranje, saj je naložba namenjena izboljšanju kakovosti vode z globinskimi vodnjaki. To je eden izmed ključnih kriterijev za dodelitev sredstev, saj upamo na čim več evropskega in tudi državnega denarja,” je dodal Jevtović.

Za zdaj pa ostaja veliko vprašanje, koliko tega denarja si v Spodnjem Podravju sploh lahko obetajo, saj so prav danes od regionalne agencije ZRS Bistra Ptuj župani prejeli informacije glede programa evropske kohezijske politike do leta 2027, ki kažejo, da so sredstva za spodbujanje dostopa do vode in trajnostnega gospodarjenja z vodnimi viri bistveno prenizka.

V nacionalnem operativnem programu je namreč kot edina tovrstna naložba navedena oskrba s pitno vodo na območju Slovenske Istre z izgradnjo novega regionalnega vodnega vira, sredstva iz kohezijskega sklada pa se ne delijo na vzhodno in zahodno Slovenijo. S tem ukrepom bodo do leta 2029 podprli le 50 kilometrov novih ali nadgrajenih cevi.

Kot so opozorili na Bistri, bi v primeru, da bo za Rižanski vodovod namenjenih vseh skoraj 78,5 milijona evrov, drugi vodovodni sistemi nad 10.000 prebivalcev, torej tudi ta v Spodnjem Podravju, ostali brez kohezijskega denarja, saj nacionalni operativni program podpira manjše sisteme.

Župani so zato danes sklenili zahtevati sestanek na okoljskem ministrstvu, kamor bosta ob Jevtoviću odšla še kidričevski župan Anton Leskovar in predstavnik Bistre Ptuj. Če bi se na koncu res zgodilo, da regija ne bi dobila evropskega denarja, direktor ptujske mestne uprave opozarja, da občine same tako velike investicije ne bodo sposobne financirati, kar pomeni, da bi lahko zgolj še naprej krpali najnujnejše dele izrabljenega vodovodnega sistema.

Leskovar je dodal, da je vodovod v zelo slabem stanju, zato nameravajo na ministrstvu še enkrat opozoriti na težave zaradi starosti vodovodnega sistema in kakovosti cevi, zato verjame, da se bodo sredstva našla tudi zanje.

Župani so sicer na današnji seji sprejeli tudi sklep, da občine v teh dneh objavijo razpis, s katerim bodo poiskali predstavnika pacientov v svetu zavoda Lekarne Ptuj, ob tem pa se dogovorili, da ob dveh predstavnikih ptujske občine s strani ustanoviteljev lekarne za naslednje obdobje mesto v svetu zavoda dobita še predstavnika občin Markovci in Gorišnica.

Vodstvo Doma upokojencev Ptuj je župane seznanilo z novico, da se dveletni evropsko sofinancirani projekt brezplačne sodobne oskrbe starejših, ki je ponujal skupnostne storitve in programe za starejše v regiji, junija izteka, in predstavilo predloge, kako bi lahko njihovo delovanje podaljšali. Za kaj takega bi bilo nujno sofinanciranje s strani občin, a se župani danes glede tega niso izrekali.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.