02:53, čet, 25. Apr

Za Ptuj leto obnov in projektov





Za Ptujčane in Ptujčanke bo letos leto projektov. Mestna občina Ptuj namreč namerava iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb počrpati sredstva namenjena za projekte, ki so vezani na izvedbo Trajnostne urbane strategije mesta. Med drugim bodo uredili Spominski park in mestno tržnico, uredili naj bi tudi kolesarske povezave.

Projekti ptujske občine morajo biti realizirani do leta 2025, usmerjeni pa so med drugim v povečanje aktivnosti mest in mestnih območij, revitalizacijo starega mestnega jedra in posameznih mestnih predelov, pa tudi v krepitev gospodarskih, stanovanjskih in oskrbnih funkcij mesta.

Aktivnosti za pripravo projektov so v teku, občina si prizadeva, da bi za čim več projektov pridobila nepovratna sredstva CTN. Mestni svet Mestne občine Ptuj sproti sprejema odločitve glede predlaganih projektov za prijavo na mehanizem CTN,” pojasnjujejo na ptujski občini.

7,8 milijona za degradirana območja

Prednostni projekti za ptujsko občino se bodo morali nahajati na degradiranih območjih naselja, na razpolago pa imajo 7.855.600 evrov. Ptujski mestni svet je za dva projekta, spominski park in ureditev mestne tržnice, že sprejel dokumenta identifikacije investicijskega projekta. “V naslednjih mesecih sledijo še investicijski programi, ki so tudi pogoj za prijavo na Ministrstvo za okolje in prostor,” pravijo na MO Ptuj.

Mestna tržnica Ptuj
Mestna tržnica Ptuj

Vrednost projekta Spominski park je nekaj manj kot 1,4 milijona, projekt Ureditev mestne tržnice pa ocenjujejo na 2,5 milijona evrov. Dokončne vrednosti pa bodo znane po opravljenem izboru izvajalcev.

Ureditev kolesarskih poti

V maju bodo ptujski mestni svetniki sprejemali Celostno prometno strategijo, ki je pogoj, da lahko občina kandidira na prednostno naložbo v okviru Trajnostne mobilnosti. V okviru te postavke imajo na voljo nekaj več kot 1,5 milijona evrov, v okviru teh sredstev pa se bodo osredotočali na ureditev kolesarskih povezav.

V tem trenutku se pripravlja projektna naloga, ki bo dala prve ocene in rešitve za posamezne odseke kolesarskih povezav. Prvo povabilo za to prednostno naložbo se pričakuje jeseni 2017, do takrat bo pripravljen tudi prvi projekt,” dodajajo na Mestni občini Ptuj.

Velik nabor projektov

Ob vsem naštetem, se ptujska občina loteva tudi drugih projektov, kot so zunanja ureditev Dominikanskega samostana in sanacija vlage, ureditev sprehajalnih poti. Na griču Panorama bi postavili informacijske table in urbano opremo kot začetek urejanja arheološkega parka, ki si ga tako želijo.

V načrtu je tudi vitalizacija Ptujskega jezera, med tem, ko je v teku projekt Donirana hrana pod okriljem Lions kluba. Nadaljujejo tudi s prenovo otroških igrišč, izgradnjo sekundarne fekalne kanalizacije, uredili pa naj bi tudi parkirišče za avtodome.

most na ptuju (1)

Trenutno potekajo aktivne priprave na začetek rekonstrukcije starega mostu, kar je sicer nacionalni projekt, ki ga pelje Direkcija za infrastrukturo,” odgovarjajo iz Mestne občine Ptuj.

Odprtje nove galerije

Letošnje leto je kulturno življenje na Ptuju obogatilo tudi odprtje Galerije mesta Ptuj, s čimer so pridobili prostor, kjer se lahko razstavljajo najrazličnejša umetniška dela, tudi večjih dimenzij.

Mestna galerija Ptuj; VIR: Facebook
Mestna galerija Ptuj; VIR: Facebook

Na občini napovedujejo, da se bo v sklopu tega v prihodnjem letu uredilo tudi dvigalo za nemoten dostop do prostorov galerije v 3. nadstropju na Prešernovi 29 na Ptuju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.