16:59, pet, 29. Mar

Za varno vožnjo s kolesom po Ptuju





Na Osnovni šoli Olge Meglič Ptuj so kot ambasadorji programa Varno na kolesu ozaveščali o varnih kolesarskih dogodivščinah med celotnim Evropskim tednom mobilnosti. V tem času so učitelji šolarje spodbujali, da za pot v šolo izberejo okolju prijaznejše prevozno sredstvo, in tudi organizirali kolesarski izlet za učence in njihove starše. Lokalno kolesarsko akcijo pa je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

Tako so se v soboto, 21. septembra, odpravili na kolesarski izlet. Na povabilo se je odzvalo 28 učencev, ki so se v družbi staršev in učiteljev podali v pet kilometrov oddaljeno Orešje. Učiteljica Mateja Simonič je pojasnila, zakaj so na šoli izvedli kolesarsko akcijo: »V evropskem tednu mobilnosti smo se na OŠ Olge Meglič odločili, da bomo organizirali kolesarski izlet za učence naše šole in njihove starše, saj jih želimo spodbuditi, da za šolske in druge krajše poti izberejo okolju prijaznejšo prevozno sredstvo ter s tem širiti pomen trajnostne mobilnosti in gibanja.« Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, pa je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv ‘Ambasadorji varnega kolesarjenja’ in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Veseli smo odziva OŠ Olge Meglič Ptuj, ki aktivno širi sporočilo o trajnostni mobilnosti in tako učence kot njihove starše spodbuja k uporabi okolju prijaznejših prevoznih sredstev.«

Kolesarji so prevozili pot Ptuj-Orešje. Vir: OŠ Olge Meglič Ptuj
Kolesarji so prevozili pot Ptuj-Orešje. Vir: OŠ Olge Meglič Ptuj

O programu Varno na kolesu
Program Varno na kolesu teče že osmo leto ter v osnovne šole prinaša nove naloge in aktivnosti, s katerimi mladi kolesarji pridobivajo dragocena znanja o varnosti v prometu, njihov trud pa nagrajuje s privlačnimi praktičnimi in denarnimi nagradami. Do zdaj je povezal že več kot 24.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol. Program Varno na kolesu se od leta 2012 odvija na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji. Šole, ki načrtujejo aktivnosti v okviru poslanice »ambasadorjev varnega kolesarjenja«, so OŠ Dobje, OŠ Podgora Kutuževo, OŠ Prestranek, OŠ Bršljin, OŠ Mislinja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.