16:34, ned, 19. Maj

Za Vinagova arhivska vina je bilo nekaj zanimanja





Stečajni upravitelj mariborskega Vinaga Simon Prelogar je za zbirko 151 različnih vrst arhivskih vin nekoč uglednega mariborskega vinarja, za katero je po neuspešni dražbi razpisal nezavezujoče zbiranje ponudb, prejel več ponudb, a je le ena pod določenimi pogoji sprejemljiva, medtem ko so bile ostale po njegovih besedah zelo nizke.

FOTO: STA
FOTO: STA

Prelogar je za STA potrdil prejem ponudb, a ker je trenutno še v fazi pogajanj, ni želel razkriti več informacij.

Izstopa 18 steklenic laškega rizlinga iz leta 1946

V stari Vinagovi kleti pod mestnim središčem Maribora je na voljo skoraj 100.000 različno velikih steklenic oziroma 151 različnih vrst arhivskega vina. Med vsemi ponujenimi cenovno najbolj izstopa 18 steklenic laškega rizlinga iz leta 1946, od katerih je vsaka ocenjena na 1.470 evrov. Tržna vrednost celotne zaloge po seznamu naj bi znašala 3,95 milijona evrov, likvidacijska pa je bila postavljena pri 2,76 milijona evrov.

FOTO: STA (Gregor Mlakar)
FOTO: STA (Gregor Mlakar)

Sicer pa se stečajni upravitelj propadlega mariborskega vinarja trenutno ukvarja tudi z iskanjem kupca za celoten poslovni kompleks. Potem ko je junija sodišče zavrnilo pritožbo Družbe za upravljanje terjatev bank kot enega od upnikov v stečajnem postopku, je Prelogar že objavil zbiranje nezavezujočih ponudb za posamezne dele ali celoto, ki jih bo zbiral do 16. avgusta.

Prelogar je pred časom dejal, da naj bi bilo v zadnjem času kar nekaj povpraševanja po premoženju Vinaga. Med najbolj resnimi se je dolgo omenjal donedavni najemnik Vinmar, podjetje v lasti azijskega kapitala, ki pa je pred časom najprej prekinil pogodbo o obdelavi vinogradov v Košakih, Jarenini in Svečini, pozneje pa še pogodbo o najemu kompleksa.

Na prvi dražbi Vinag ponujen za 4,2 milijona evrov

Slednjega je, kot je razvidno iz Ajpesa, s 15. junijem v najem prevzela Ptujska klet, ki bo za to do konca oktobra plačevala 4.000 evrov mesečne najemnine. Kot je prejšnji teden poročal Večer, naj bi imela ptujska družba, ki je sicer v lasti Perutnine Ptuj, ambicije za nakup podjetja v stečajnem postopku, a le če bi ga dobila za ugodno ceno. Na prvi dražbi je bil Vinag ponujen po izklicni ceni 4,2 milijona evrov, a zanj ni bilo zanimanja.

“Sinergij med Ptujsko kletjo in Vinagom je lahko veliko. Trg imamo. Nakup pa je stvar lastnika,” je vse, kar je za Večer doslej povedal Vinko Mandl, prvi mož Ptujske kleti, ki ji je na mariborskem sodišču medtem že uspelo izposlovati tudi predkupno pravico. Kot še dodaja časnik, sta Prelogarja doslej klicala dva interesenta, posrednika neimenovanih potencialnih kupcev, eden naj bi bil Slovenec, za drugim naj bi stal avstrijski kapital.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.