22:51, tor, 23. Jul

Začasno delno sproščanje ukrepov naj ne pomeni sproščanja pri spoštovanju prometnih pravil

Agencija za varnost prometa in Policija slovensko javnost pozivata, naj sproščanje ukrepov in omejitev ne pomeni, da se sprošča odnos udeležencev v prometu do cestnoprometnih predpisov in pravil. Ti ostajajo enaki kot prej, zato jih je treba dosledno spoštovati.

FOTO: Pixabay.com

Z jutrišnjim dnem se do 23. decembra začasno sproščajo nekatere omejitve in ukrepi za zajezitev epidemije. Vlada RS je še sklenila, da se v štirih epidemiološko ugodnih regijah ob določenih pogojih sprošča tudi omejitev gibanja.

V času od razglasitve epidemije, 19. oktobra,  pa do 6. decembra 2020 je zabeleženih več kot 1.400 prometnih nesreč, od tega se jih je skoraj 400 končalo s telesno poškodbo, pet pa s smrtjo. Agencija zato poziva k odgovornemu ravnanju v prometu, s čimer izkazujemo tudi spoštovanje do preobremenjenega zdravstvenega osebja. Ob tem želita Agencija za varnost in Policija znova spomniti, da se problem zlorabe alkohola žal prepogosto odraža tudi v prometu. Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo najtežje posledice.

Razbita pločevina in za vedno strta srca. Kdaj nas bo izučilo?

Letos so policisti najhujšo novico o smrtni prometni nesreči sporočili že 81-im družinam. Kar vsaka tretja smrt v prometu pa je bila posledica alkoholiziranega povzročitelja, tragično je preminilo 26 oseb. V večini primerov sta bila ob alkoholiziranosti vzroka smrtnih prometnih nesreč neprilagojena hitrost, zato je umrlo 12 oseb in nepravilna stran/smer vožnje, zaradi katere je življenje izgubilo 8 oseb.

V starostnih skupinah od 45 do 64 let je bilo letos povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč največ, kar 11, v skupini od 18 do 34 let jih je bilo 9. Od letošnjih 26 povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila le ena ženska, vsi ostali so bili moški.

Bodite zgled in ne razlog za črno statistiko

Zdravstveno osebje že tedne dela preko svojih moči, bolnišnične kapacitete so preobremenjene, zato je sedaj še toliko bolj pomembo, da smo kar najbolj odgovorni tudi v prometu.

Agencija za varnost prometa in Policija zato vse udeležence v prometu pozivata:

· Poskrbite za lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih, bodite 0,0 voznik.
· Prilagodite hitrost razmeram, še posebej v času megle, dežja, sneženja, zmanjšane vidljivosti.
· Vozite na ustrezni varnostni razdalji.
· Poskrbite za pripenjanje z varnostnim pasom, na vsaki, tudi najkrajši poti in za vse osebe v vozilu.
· Poskrbite za varnost najmlajših, skupaj obnavljajte prometna pravila.
· Ne uporabljajte mobilnega telefona med udeležbo v prometu.
· Varujte najbolj ranljive v prometu, pešce in kolesarje, z zmerno in spoštljivo vožnjo.
· Pešci in kolesarji, ravnajte samozaščitno, poskrbite za svojo vidnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.