08:33, tor, 16. Apr

Začenja se drugi del akcije za večjo varnost motoristov





V ponedeljek, 1. julija, se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, ki bo potekala pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor. Cilj akcije, ki bo trajala do 14. julija, je opozoriti motoriste, naj v vročih poletnih dneh ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj in naj ne podcenjujejo voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

FOTO: PU Maribor
FOTO: PU Maribor

Na naših cestah so poleti motoristi in mopedisti številčni udeleženci v cestnem prometu. Agencija za varnost prometa opozarja, da poletne visoke temperature vplivajo na zbranost oziroma na stopnjo utrujenosti pri vožnji, zato naj bodo motoristi med vožnjo še bolj pozorni na dogajanje na cesti.  Pri vožnji motorja mora biti motorist namreč pozoren vsak trenutek na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Vožnja motorja zahteva poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost. Preden se odpravijo na pot, naj se motoristi prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da lahko motorista drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo. Motoristi naj imajo med vožnjo tudi vedno prižgane luči. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti. Poskrbijo naj za načrtovanje postankov na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora, v poletni vročini pa tudi na ustrezno hidracijo. Ni odveč še opozorilo na pogoste poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki cestne razmere iz idealnih pogojev za vožnjo lahko v hipu spremenijo.

Voznike pa želi Agencija spomniti, da je potrebna še dodatna pazljivost in spremljanje prometa, saj so motoristi, zaradi ozke silhuete, slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro “izmuznejo”. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov. Pozivajo pa tudi k strpnosti in uvidevnosti vseh udeležencev v prometu.

Od skupaj 13 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil letos kar 5 tujih državljanov
Če je bila lani prometna varnost voznikov motornih koles ena boljših v zadnjih letih, pa je bilo v prvem polletju letošnjega leta (do 26. 6. 2019) zabeleženih 345 (407 v enakem obdobju lani) nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, v katerih je umrlo že 11 voznikov enoslednih motornih koles ter 2 potnika (v enakem obdobju lani 6 umrlih). Samo v letošnjem juniju je umrlo 8 motoristov (6 voznikov in 2 potnika). Beležimo pa manj poškodb, saj se je v letošnjem letu hudo telesno poškodovalo 57 (88 v enakem obdobju lani) voznikov enoslednih motornih vozil, 193 (228 v enakem obdobju lani) pa je bilo lažje telesno poškodovanih.
Od skupaj 13 umrlih je bilo 5 tujih državljanov. Povzročitelji smrtnih prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih koles so bili v 10-ih od 11 primerov prav sami, največkrat je bil vzrok za nastanek prometne nesreče neprilagojena hitrost in nepravilno prehitevanje. Starost povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila v 8-ih od 11 primerov med 40. in 60. letom starosti. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom motoristov beležimo v Posočju – tam so umrle 4 osebe, prav vsi so bili tuji državljani.

Preventivne aktivnosti za večjo varnost motoristov
Agencija za varnost prometa od 21. junija 2019 v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, to so Policija, Avto-moto zveza Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Združenje DrogArt, Zveza moto klubov Slovenije in Zveza ZŠAMS, izvaja tudi skupno akcijo #VarnoVPoletje. V okviru akcije s preventivnim ozaveščanjem sodelujejo tudi na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih za večjo varnost motoristov, Policija pa izvaja povečan nadzor po vsej Sloveniji.

Agencija znova opozarja, naj se motoristi in drugi udeleženci, še posebej v poletni vročini, ki vpliva na zbranost ter lahko upočasni naše reakcije in odzivnost, na ceste podajo strpno in previdno. Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.