02:47, sre, 8. Maj

Začenja se festival Kolesarsko mesto





Mariborska kolesarska mreža (MKM) prireja festival Kolesarsko mesto ob zaključku istoimenskega projekta. Festival se začenja danes, 13. aprila 2021, in bo trajal do nedelje, 18. aprila 2021.

Ob zaključku projekta so na MKM zapisali: “Namen projekta je bil spodbujati kolesarjenje kot obliko trajnostne mobilnosti ter ozaveščati javnost o pomembnosti le te. Aktivnosti projekta so ciljale tako na sistemski, kakor tudi na osebni nivo, ter hkrati skušale nagovoriti raznovrstne ciljne skupine in deležnike. Namen je bil tudi spodbujati razvoj kolesarjenja kot ene izmed najbolj naravnih, trajnostnih in okoljsko neškodljivih oblik prometa ter promovirati, razširjati, osveščati in informirati dobre rešitve na deležnike (pristojne institucije, šole, lokalna podjetja, posameznike, civilno družbo, nevladne organizacije…), da začnejo še bolj učinkovito spodbujati kolesarjenje in spremembe potovalnih navad.”

Projekt Kolesarsko mesto (2019 – 2021) je sicer zajemal več vsebinskih sklopov:  od usposabljanje kolesarskih mehaničark, recikliranja in nadgradnje odsluženih koles, primere dobrih praks (kolesarska samopopravljalnica ali Bike kitchen, program Prisluži si kolo za posameznice iz marginaliziranih okolij), dviganja kolesarske kulture (mapiranje obstoječih kolesarskih parkirnih kapacitet, prirejanje kolesarskega poligona za najmlajše, ponujanja zajtrka kolesarkam, serija izobraževalnih filmčkov, števec kolesark) in nenazadnje zasnovo koncepta kolesarskega omrežja v obliki 11 kolesarskih koridorjev, ki povezujejo vse mestne četrti in okoliške občine, zaokroženega s celostno vizualno podobo.

Vir: Pixabay.com

Program festivala Kolesarsko mesto

Virtualni potopis: S kolesom po svilni poti do Kitajske

V okviru festivala MKM pripravlja več dogodkov. Danes, v torek, 13. aprila, ponujajo ob 18. uri virtualni potopis Rožleta Revna: S kolesom po svilni poti do Kitajske. Reven se je odpravil iz Gorenje vasi v Poljanski dolini proti Kitajski. Svojo pot je začel marca leta 2018. S kolesom je v 150 dneh prevozil okrog 10.000 kilometrov čez 15 različnih držav. Pot ga je vodila čez Balkan do Turčije, nato se je podal čez Gruzijo, Armenijo, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan in Kirgizijo. O svojem potovanju bo imel virtualni potopis, ki se ga lahko spremlja preko spleta.

Vse dni festivala: razstava, lov za zakladom in kolesarski Strava izziv

Prav tako danes MKM pripravlja Lov za izgubljenim zakladom. Cilj igre Lov na zaklad je, da skupina ljudi na kolesih potuje od točke do točke ter rešuje namige, ki jih prejme na vsaki točki. “Naša želja je ponuditi zabavo prebivalkam in prebivalcem Maribora,” so zapisali pri MKM, ki izziv iskanja predstavljajo na spletni strani programa festivala Kolesarsko mesto. Lov za izgubljenim zakladom pa pravzaprav poteka vse dni festivala.

MKM pa za vse svoje člane pripravlja vse dni festivala kolesarski Strava izziv. Marca so spodbujali kolesarjenje po določenih odsekih oz. segmentih v okolici Maribora, tokrat pa se vračajo h koreninam naših izzivov. V ospredje bo ponovno prišlo olimpijsko načelo “Hitreje, višje, močneje“. Tekmovalci se bodo pomerili v največ prevoženih kilometrov, največ opravljenih voženj, najdaljša kolesarska tura in največ opravljanjih višinskih metrov. Podrobnosti tekmovanja in prijave so na tej povezavi.

Prav tako vse dni festivala je na voljo razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra. V sklopu kolesarskega festivala Kolesarsko mesto bodo njegova dela razstavljena na različnih lokacijah po centru mesta.

Vir: Pixabay.com

Posvet o financiranju kolesarske infrastrukture

Za sredo, 14. aprila 2021, pripravlja MKM ob 10. uri Posvet o financiranju kolesarske infrastrukture v evropski finančni perspektivi 2021 – 2027 v Sloveniji: Priložnosti in izzivi, ki bo potekal v okolju ZOOM, na spletni strani MKM in preko Facebook strani MKM. Na posvet se je treba prijaviti. Na posvetu bodo predstavniki ministrstev, pristojnih za razvoj in kohezijsko politiko ter infrastrukturo predstavili strateške usmeritve na področju razvoja kolesarske infrastrukture in kolesarstva. Predstavnik Evropske kolesarske federacije bo izpostavil ključne prioritete dogovorov naslednjega večletnega finančnega okvirja in svežnja za okrevanje. Sledila bo predstavitev razvojnih potencialov projektov kolesarske infrastrukture ter načrtovanje stebra kolesarjenje v okviru priprave naslednje generacije Celostnih prometnih strategij.

Vir: Pixabay.com

O gorskem kolesarjenju s primerom dobre prakse

V četrtek, 15. aprila, pripravljajo ob 10. uri Poddaja ali podcast gorsko kolesarjenje v Mariboru, ki bo na spletni strani MKM in na Facebook strani MKM. V poddaji o gorskem kolesarjenju v Sloveniji bodo trije kolesarski navdušenci spregovorili o konfliktih med pohodniki in gorskimi kolesarji, razvoju in prihodnosti gorskega kolesarjenja v Sloveniji ter se dotaknili primera dobre prakse iz Ljubljane (Bajk park Ljubljana), pri katerem se bodo še posebej osredotočili na opis gradnje in izzive za prihajajoči mariborski projekt.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.