00:01, pet, 3. Maj

Začenja se kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije





Začenja se letošnja kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije iz novega programskega obdobja skupne kmetijske politike do 2027. Kampanja se letos začenja pozneje kot ponavadi zaradi številnih novosti na tem področju. Kmetovalci imajo z nekaj izjemami do 10. julija čas za oddajo vlog. Skupni obseg sredstev za letos je okoli 236 milijonov evrov.

Z letošnjim letom je v veljavo stopil nov strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo, s tem pa tudi nove intervencije oz. doslej imenovani ukrepi. S kampanjo oddajanja oz. zbiranja vlog za kmetijske subvencije se novi strateški načrt dejansko začenja izvajati.

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati elektronsko

Razlog za to, da se letošnja kampanja začenja nekoliko pozneje kot ponavadi, je bil v nujnosti ustrezne priprave vseh potrebnih nacionalnih pravnih podlag in programskih orodij za vlaganje zbirnih vlog. Prav tako je bilo treba vse novosti in spremembe pri izvajanju intervencij predstaviti vsem deležnikom v kmetijstvu.

V času trajanja kampanje bo kmetom zagotovljena tako vsebinska kot tudi tehnična pomoč, je na novinarski konferenci v torek zagotovil generalni direktor Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja Miran Mihelič.

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v kmetijski svetovalni službi. V pomoč pri izpolnjevanju zbirne vloge sta agencija in kmetijsko ministrstvo pripravila posebna navodila, vlagatelji pa se lahko za dodatne informacije obrnejo tudi na klicni center agencije, stanje obravnave vlog pa lahko preverijo v spletnem pregledovalniku.

Kmetovalci morajo vloge oddati do 10. julija 2023, z izjemo zahtevka za podintervencijo dobrobit živali – drobnica, za katero je rok oddaje do 5. maja, ter pri posebnih kulturah, kjer je rok za oddajo zbirne vloge 30. junij.

Skupni obseg sredstev za leto 2023 znaša približno 236 milijonov evrov, od tega je za neposredne podpore namenjenih dobrih 131 milijonov evrov. Skupno pa je za izvajanje strateškega načrta do 2027 na voljo skoraj 1,8 milijarde evrov.

Je pa beseda o tem tekla tudi v sredini oddaji Vzhodna na BK TV. Doris Letina, iz Zveze slovenske podeželske mladine, ki je sicer vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko, je namreč opozorila, da se subvencijska kampanja začenja čez dva dni (torej danes), ampak še v sredo niso imeli razčiščenih vseh zahtev, ki jih bodo mogli izvajati. Celoti njeji izjavi na to temo, lahko prisluhnete spodaj.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.