21:01, sob, 27. Apr

Začenja se stavka na upravnih enotah, zaposleni stavkajo tudi v Mariboru





Zaposleni na upravnih enotah bodo stavkali. Po podatkih sindikata državnih organov so se za stavko odločili javni uslužbenci 41 od skupno 58 upravnih enot. Na 26 upravnih enotah, vključno z ljubljansko in mariborsko, bodo stavkali od ponedeljka do srede, na 15 pa bo stavka le en dan, v večini primerov v sredo.

Po oceni predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka bo stavkalo 85 odstotkov vseh zaposlenih v upravnih enotah. Sindikat, ki sporoča, da je bilo pet let nikoli izpolnjenih obljub več kot dovolj, pa bo o stavki in razlogih zanjo podrobneje spregovoril na novinarski konferenci v ponedeljek dopoldne.

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so sicer nazadnje stavkali novembra, a od takrat po Verkovih besedah v pogajalskem procesu ni bilo napredka. Tudi za predlog, ki jim ga je vladna stran posredovala v tem tednu, ocenjujejo, da ne rešuje skoraj nobenega od problemov uslužbencev upravnih enot.

Verk je v tem tednu dejal, da so upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi. Njihova zahteva pa je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Ob tem opozarjajo tudi na preobremenjenost zaposlenih.

Pravijo, da se zavedajo vseh izzivov

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da se dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote soočajo že dolga leta. Vztrajajo pa pri reševanju vseh plačnih vprašanj v okviru pogajanj o celoviti prenovi plačnega sistema javnega sektorja. Kot je v petek dejal minister za javno upravo Franc Props, so takoj po novem letu najbolj obremenjenim upravnim enotam priskočili na pomoč tudi s kadri z ministrstva.

V času stavke bodo upravne enote zagotavljale najnujnejše storitve. Opravljale bodo zgolj tiste naloge, ki zagotavljajo minimalni delovni proces, varnost ljudi in premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za delo in življenje občanov ali organizacij in se izvajajo tako, da ni ogroženo uresničevanje funkcij upravne enote.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.