11:23, pon, 26. Feb

Začenja se teden Rdečega križa Slovenije

Danes je svetovni dan Rdečega križa, ki se ga letos obeležuje drugače zaradi pandemije. Po svetu se bodo s ploskanjem zahvalili vsem prostovoljcem za njihovo požrtvovalnost pri odzivu na covid-19. Začenja pa se tudi teden Rdečega križa Slovenije (RKS), ki bo tokrat zaradi ukrepov brez številnih načrtovanih dejavnosti. V tednu RKS bodo med drugim poštne poslovalnice ter v primeru sprostitve javnega prometa tudi postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje do 15. maja pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 evra za pomoč RKS.

Fotografija je simbolična.

Tokrat zbrana sredstva bodo namenili humanitarnim dejavnostim na nacionalni in lokalnih ravneh. Lani so med tednom zbrali nekaj več kot 690.800 evrov, ki jih je RKS namenil za razvojne projekte ter številne aktivnosti pomoči in izobraževanja. RKS ima pomembno vlogo pri odzivanju ob naravnih in drugih nesrečah ter epidemijah, zato covid-19 po navedbah predsednice RKS Vesne Mikuž ni izjema. Zahvalila se je svojim 13.000 prostovoljcem za srčnost, predanost, vztrajnost in sočutnost, ki jih delijo v svojih okoljih. Ne le zadnjih nekaj tednov, ampak vedno, ko je treba, je dejala in dodala, da se je na stiske ljudi v tem kriznem času odzvalo 11.782 prostovoljcev.V tednu RKS pa želijo poleg novih prostovoljcev in krvodajalcev pritegniti še donatorje.

Svetovni dan Rdečega križa sicer zaznamujemo ob obletnici rojstva ustanovitelja organizacije Švicarja Henrija Dunanta. Kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji se mu je porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je 1863 uresničila v podobi Rdečega križa.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *