23:56, pet, 26. Apr

Začenja se teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije





Rdeči križ Slovenije danes začenja teden solidarnosti. Sredstva iz prodaje doplačilnih znamk in vozovnic v višini 17 centov se stekajo v njihov sklad solidarnosti za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega. Namenijo jih tudi takojšnji pomoči ljudem ob manjših nesrečah, denimo požarih, poplavah in plazovih.

Fotografija je simbolična.

V tednu solidarnosti Rdečega križa Slovenije (RKS), ki poteka vsako leto od 1. do 8. novembra, na podlagi Zakona o RKS na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice, so zapisali na svoji spletni strani.

V RKS so ob tednu solidarnosti tudi letos prižgali alarm, ki poziva k solidarnosti nas vseh za ohranitev našega edinega doma – planeta Zemlja. Po besedah predsednice RKS Vesne Mikuž z doplačilom poštnine ali javnega prevoza vsakdo prispeva delček v sklad solidarnosti. V letošnjem letu so iz njega do zdaj za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah namenili skupaj 109.525 evrov, je izpostavila.

V tednu solidarnosti v lanskem letu so s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbrali 430.461 evrov, medtem ko je bilo zaradi poplav, neurij s točami in močnim vetrom ter plimovanja lani za več kot sto milijonov evrov škode.

Sredstva, zbrana v tednu solidarnosti, porabijo strogo namensko, so zagotovili. Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo komisija sklada ter nadzorni, upravni in glavni odbor RKS.

V skladu s pravilnikom 30 odstotkov sredstev uporabijo za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega, 70 odstotkov sredstev pa za pomoč ob nesrečah večjega obsega.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.