08:48, sob, 18. Maj

Začetek relija Dakar tokrat z dvema Slovencema





Tradicionalni vzdržljivostni reli Dakar se bo danes začel s prologom. Preizkušnja, ki zadnji nekaj let poteka v Savdski Arabiji, ima tudi slovenski pridih. Letos bosta namreč med motociklisti nastopila kar dva, Simon Marčič in novinec Toni Mulec.

Potem ko je dolga leta za slovenski delež na dirki skrbel Miran Stanovnik, je v zadnjem skoraj desetletju ta vloga pripadla Marčiču. Na dirki bo nastopil devetič.

Januarja letos je dirko končal na 54. mestu v skupni konkurenci, v razredu originals, kjer imajo tekmovalci manj pomoči spremljevalcev in je zato nastop tudi bolj prvinski, pa osmi. Leto pred tem je bil Marčič 36. in peti v svoji kategoriji originals, leta 2020 pa je bil njegov dosežek 50. oziroma osmo mesto.

Do cilja je prišel še v letih 2018 in 2016, v letih 2014, 2017 in 2019 pa je moral preizkušnjo končati predčasno zaradi poškodb in padcev.

Po drugi strani pa se na svojo prvo dakarsko preizkušnjo odpravlja motokrosist in dirkač na enduro dirkah Toni Mulec. Potem ko si je na reliju po Maroku priboril možnost, da sodeluje na Dakarju, je moral še zbrati potrebna sredstva, tudi z zbiranjem na zagonski spletni strani, a mu je nazadnje uspelo. Vozil bo na motorju znamke Husqvarna za nizozemsko ekipo HT Rally Raid.

Reli Dakar se bo začel ob Rdečem morju z današnjim krajšim prologom, končal pa 15. januarja na obalah v okolici Damama. Na sporedu bo 15 tekmovalnih dni, ki bodo dirkače peljali po skupno 8549 km raznolikih peščenih tras.

Skupaj je prijavljenih 455 posadk oziroma 865 dirkačev in sovoznikov. Edini prosti dan bo 9. januarja v Rijadu.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.