12:09, čet, 16. Maj

“ZadihajMom” bo osveščal Mariborčane za boljši zrak





Del mariborskega javnega potniškega prometa bo danes potekal nekoliko drugače. Zavod Zadihaj je namreč v sodelovanju z Mestno občino Maribor pripravil projekt ZadihajMom. Ulice mesta bodo dopoldne zasedla ekološko prijazna vozila in usposobljeni vozniki, ki bodo na avtobusnih postajah ustavljali potnikom in jih zapeljali do želene postaje.

unnamed

Eko vozila bodo po mestu krožila od 9. do 13. ure, ob 11. uri pa bodo v prostorih Vetrinjskega dvora pripravili tudi strokovno okroglo mizo na temo Maribora kot primera dobre prakse, na kateri bodo med drugim predstavili tudi ustrezne s tem povezane ukrepe na ravni države.

Kot poudarjajo na mariborski občini, je Maribor prvo mesto v Sloveniji, ki spodbuja trajnostno mobilnost z možnostjo brezplačnega parkiranja za metanska in električna vozila na vseh plačljivih označenih mestnih parkiriščih. Na različnih lokacijah v mestu je tako skupno 50 rezerviranih parkirnih mest za električna in metanska vozila.

Predstavnik mestnega urada za komunalo, promet in prostor Aleš Klinc je ob tem spomnil tudi na to, da se mesto od lani lahko pohvali še z javno polnilnico za vozila, ki jih poganja stisnjen zemeljski plin ter 12 polnilnih postaj za električna vozila. Na mestni občini ob tem aktivno spodbujajo tudi enakopravnost kolesarjev in avtomobilov v mestu, saj je bila vzpostavljena testna okoljska cona in še več drugih koristnih ukrepov.

V zavodu Zadihaj ob tem poudarjajo, da kakovost zraka postaja eden od ključnih okoljskih izzivov, saj slaba kakovost zmanjšuje kakovost življenja ter v urbanih okoljih za nekaj let krajša življenjsko dobo ljudi. Glavni problem ostaja prekomerna onesnaženost s prašnimi delci, glavni vir emisij delcev v zraku pa cestni motorni promet.

“Prizadevanja za boljšo kakovost zraka so žal premalo prepoznavna med uporabniki, zato želimo z današnjim dogodkom izzvati interes javnosti z vidno in odmevno akcijo,” je pojasnil predstavnik zavoda Teodor Bunta.

Vsak potnik bo v času akcije med vožnjo dobil osnovne informacije o prednostih ekoloških vozil, med katerimi so predvsem nizki stroški in pozitivni vplivi na zdravje in okolje, informacijo o trenutnih in bodočih akcijah na tem področju, marketinški material ter povabilo na okroglo mizo.

Po nekajurni vožnji bodo ob koncu akcije vsa vozila pripeljala na Trg Leona Štuklja, kjer bo razstavni prostor vozil za prodajalce, prostor za dijake in študente mariborske prometne šole ter za vse ostale proizvajalce in zastopnike proizvodov, ki so namenjeni boljšemu prometu. Med osrednjim dogodkom bodo potekale še skupinske vožnja kolesarskih društev po mestu, demonstracijske vožnje z električnimi kolesi in trikolesniki.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.