05:39, pet, 26. Apr

Zaigrala invalidnost, da bi dobila denar





Boris Krabonja, humanitarec, Mariborčan predvsem znan po humanitarnih društvih Žvižgač in UP – upornik je tudi tokrat, tako kot običajno, pomagal gospe na invalidskem vozičku. A kmalu je ostal šokiran, saj je gospa svojo invalidnost in kasneje bolezen le zaigrala.

Gospa se je v oktobru oglasila pri nas in prosila za pomoč. Po papirologiji je bila opravičena do pomoči, zato smo pomagali, toliko bolj, ker je šlo za invalidko na vozičku in mati menda šestih otrok,” pojasnjuje Boris Krabonja.  Ko je po treh mesecih obiskal trgovino Sotra, kjer kupujejo prehranske bone, je gospo srečal in takrat ni bila na invalidskem vozičku. Še več, hodila je povsem normalno.

invalidi (1)

V trenutku nisem mogel nič, ker sem bil povsem v šoku,” pravi. Gospa ga je po mesecu dni znova kontaktirala in dejala, da ima pljučnico in da bo prišel mož, kljub temu, da je v trgovini takrat bil tudi mož in je bilo tudi njemu jasno, da je Krabonja videl prevaro. “Kljub temu, da je trdila, da ima pljučnico, je prišla v Maribor še isti četrtek in tokrat brez vozička, z masko na ustih s pojasnilom, da se boji okužbe. Mislim, da je rabim pojasniti moje reakcije,” razlaga Krabonja.

Prevara vredna 200 evrov

Ker v društvu UP – pornik pomagajo tistim, ki so pomoči potrebni in ker je gospa dokazovala, da tudi sama potrebuje pomoč, so za njo zbrali 200 evrov. Krabonja pravi, da je ukrepa in da je sam poravnal teh 200 evrov, kolikor je oškodovala ljudi, ki jim pomagajo. “Le s klikom ali dvema na FB bi lahko videl, da je gospa zelo poskočna, je hribolazec, plesalka na mizah itd. In to me je še toliko bolj potrlo, da sem bil tako malomaren ,da tega nisem takoj preveril. Ampak iz napak se učimo,” dodaja Krabonja. Ob tem srečanju je gospe dejal, da je zlorabila njegovo zaupanje in da se z njo nima več kaj pogovarjati.

Gospa kljub pomoči grozila

Ko so se zadeve skristalizirale in je bilo jasno, da gospa želi iztržiti največ kar se da, je svojo nemoč pričela izkazovati z grožnjami. Najprej je grozila s tem, da bo Krabonjo prijavila kriminalistom, “ker menda ona ve, da sem prevarant in da se samo pretvarjam. Nekaj namigov je bilo tudi na temo mojih sinov. Takrat pa sem gospe in njenemu sinu dal jasno vedeti, da samo meter bližine do enega od mojih fantov in svet se bo spremenil,” dogodke pojasnjuje Krabonja.

Ljudje zlorabljajo zaupanje

Ker imajo v društvu UP – ornik vsakodnevno opravka z ljudmi, ki prosijo za pomoč, nas je zanimalo ali se pri tem dogajajo zlorabe in kako pogoste so. Krabonja pravi, da tokratna zloraba zaupanja gospe na invalidskem vozičku ni bila prva. “No pri UP-orniku je bila prva, sam pa sem bil deležen že kakšne prej. Ampak rad bi poudaril, da so te redke in da ne gre potencirati takih odklonov. Ker 99% je res potrebnih pomoči,” je jasen Krabonja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.