05:00, čet, 2. Maj

Žalostna vest: Umrl je priznan zdravnik, ki si je prizadeval tudi za oživitev gradu Borl





Sporočamo žalostno vest, da je umrl Peter Belšak, ki je bil med letoma 2008 in 2016 predsednik Društva za oživitev gradu Borl, so sporočili iz omenjenega društva.

Na spletni strani Obrazi slovenskih pokrajin navajajo, da se je Belšak rodil v Muretincih. Osnovno šolo je obiskoval v Gorišnici, po končanem četrtem razredu na ptujski gimnaziji (1948) je odšel v Šolo za aktivne sanitetne oficirje v Ljubljani (1949‒1953). V letih 1953‒1956 je služboval kot zdravniški pomočnik v Sarajevu, najprej na kirurškem oddelku vojaške bolnice.

Leta 1963 je diplomiran na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po triletnem službovanju kot referent sanitetne divizije v Postojni in v kasarni v Šentvidu pri Ljubljani je na Otorinolaringološki kliniki v Ljubljani in Vojno-medicinski akademiji v Beogradu opravljal specializacijo iz bolezni ušes, nosu in grla ter jo končal leta 1970.

V letih 1971‒1991 je bil predstojnik Oddelka za bolezni ušes, nosu in grla Vojne bolnice v Ljubljani. Prvi v Jugoslaviji je uvedel kirurško zdravljenje kroničnih izlivnih vnetij srednjega ušesa z drenažnimi cevkami (1972). Po predčasni upokojitvi leta 1991 je zapustil jugoslovansko ljudsko armado kot sanitetni polkovnik.

Tesno je ostal povezan z domačimi kraji 

Naslednje leto je ustanovil zasebno ordinacijo za bolezni ušes, nosu in grla Otolog, d. o. o., kjer je delal do leta 2020. Član Slovenskega zdravniškega društva je od leta 1963, član Zdravniške zbornice Slovenije pa od leta 1992. Leta 2012 je na 6. kongresu otorinolaringologov Slovenije prejel priznanje za prispevek k uveljavitvi in razvoju otorinolaringologije v Sloveniji.

Čeprav je živel in delal v Ljubljani, je ostajal tesno povezan z rodnimi kraji. Aktivno je sodeloval v Društvu za oživitev gradu Borl, ki si od leta 2005 prizadeva za revitalizacijo Borla, enega najpomembnejših kulturnih spomenikov v Halozah. Med letoma 2008 in 2016 je bil tudi predsednik društva, med drugim je sodeloval v uredniškem odboru za izdajo monografije Grad Borl (2010). Bil je tudi član društev upokojencev v Muretincih in Zagojičih ter Zveze borcev za vrednote NOB Gorišnice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.