21:25, pet, 26. Apr

Žalostna vest: Umrl znan Mariborčan, eden vidnejših slovenskih politikov





Pred dnevi je v 85. letu starosti umrl nekdanji politik in pravnik Miran Potrč, poroča Dnevnik. Potrč je bil neposredni pričevalec osamosvojitve Slovenije in dolgoletni poslanec državnega zbora.

V državnem zboru, kamor je bil izvoljen petkrat, je med drugim opravljal vlogo podpredsednika. Bil je tudi delegat zadnjih dveh mandatov skupščine Socialistične republike Slovenije.

Upokojil se je leta 2011. O svojem političnem življenju je napisal knjigo z naslovom Klic razumu – spomini. Izšla je leta 2018. V njegovi dolgoletni stranki so ga pred nekaj leti opisali kot “največjega gospoda med tovariši in največjega tovariša med gospodi”.

Strokovni svetovalec mnogim mariborskim podjetjem

Rodil se je 27. marca 1938. Leta 1956 je maturiral na II. gimnaziji v Mariboru in februarja 1961 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Po pripravništvu na Okrajnem sodišču v Mariboru leta 1961 in služenju vojaškega roka (1961/62) je bil od leta 1963 do 1968 vodja pravne službe v Mariborski livarni Maribor in aktiven član Društva pravnikov v gospodarstvu Slovenije.

Posebej se je ukvarjal z gospodarskim, statusnim in delovnim pravom in bil predavatelj ter strokovni svetovalec za ta pravna vprašanja mnogim mariborskim podjetjem.

V politiko je vstopil leta 1986, kjer je deloval v Zvezi komunistov Slovenije (ZKS), aktiven pa je bil tudi v Zvezi sindikatov Slovenije in Zvezi sindikatov Jugoslavije.

Od leta 1968 do 1973 je bil sekretar Mestnega komiteja ZKS Maribor, od leta 1973 do 1978 pa predsednik komisije in član Predsedstva CK ZKS. Od leta 1978 do 1980 je bil podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije. V sedemdesetih letih je bil prvi predsednik sveta Univerze v Mariboru.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.