23:44, sre, 21. Feb

Zanimivo: Triglav odslej pokrit s 5G omrežjem

Telekomunikacijski operater A1 Slovenija je v začetku oktobra v svoje omrežje dodal najvišje ležečo 5G bazno postajo v Sloveniji. Postaja se nahaja na 2514 metrih nadmorske višine in zagotavlja uporabo tehnologije pete generacije (5G) na širšem območju Kredarice in na vrhu Triglava, so sporočili iz družbe A1.

Bazna postaja se napaja s pomočjo sončnih celic, vetrne energije in agregata. Kot so ob tem poudarili v A1, so obenem dosegli cilj, ki so si ga zastavili za letošnje leto, in s 5G omrežjem zdaj pokrivajo 60 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Za prihodnje leto načrtujejo nadaljnjo širitev 5G omrežja, osredotočili se bodo predvsem na kraje z več kot 1000 prebivalci. Cilj je do konca leta 2025 s 5G omrežjem pokrivati 98 odstotkov prebivalcev.

Trenutno se prek 5G omrežja prenese desetina vseh podatkov

Skupaj s širitvijo omrežja pete generacije v A1 obenem povečujejo in zagotavljajo kapacitete, ki bodo podpirale veliko rast mobilnega internetnega prometa. Uporabniki trenutno v povprečju prenesejo do 30 odstotkov več podatkov kot pred enim letom. Trenutno se prek 5G omrežja prenese desetina vseh podatkov, po oceni A1 pa naj bi se do konca leta prek omrežja pretočila več kot polovica mobilnih podatkov.

Rast pretoka podatkov po eni strani pripisujejo večji ponudbi naprav, ki podpirajo tehnologijo 5G. Te trenutno predstavljajo 90 odstotkov prodaje vseh naprav. Po drugi strani pa je večji pretok porabe posledica vključitev dodatnih storitev za ogled in poslušanje pretočnih vsebin v ponudbo A1.

Prek omrežja A1 Slovenija se danes prenese kar 44 odstotkov vsega mobilnega internetnega prometa v Sloveniji, so še poudarili.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *