16:44, pet, 19. Apr

Zaposleni v Nigradu želijo stabilnost podjetja





Predstavniki zaposlenih v mariborskemkomunalnem podjetju Nigrad so danes ponovno opozorili na nevzdržne razmere v podjetju zaradi pogostega menjavanja direktorjev in tudi siceršnjega vpletanja večinskega lastnika – Mestne občine Maribor v družbo. “Dovolj je tega igračkanja z Nigradom,” je poudaril nekdanji direktor Srečko Hvauc.

Foto: STA
Foto: STA

V času županovanja Andreja Fištravca se je na mestu direktorja Nigrada zamenjalo osem oseb, prav tako se je zamenjalo 12 članov nadzornega sveta, kar po navedbah predstavnikov sindikata in sveta delavcev Nigrada na današnji novinarski konferenci močno otežuje poslovanje družbe.

“Tako ne gre naprej. Nigrad ni igračka, ni peskovnik. Bojimo se za svoja delovna mesta in usodo podjetja,” je dejal Hvauc, ki je podjetje vodil od marca 2011, avgusta 2013 pa je zaradi nesoglasij s Fištravčevo ekipo odstopil z direktorskega položaja, a ostal zaposlen v podjetju.

Delavcem je prekipelo po najverjetneje že deveti menjavi direktorja, saj Fištravec ni podal soglasja k imenovanju dosedanjega vršilca dolžnosti direktorja Marka Plečka za direktorja s polnim petletnim mandatom, čeprav ga je nadzorni svet Nigrada konec maja izbral med petimi kandidati.

Kako naprej, bo danes popoldne odločal nadzorni svet, ki ima po nedavnem odstopu predsednika in člana Branka Halužana in Matevža Slapničarja le še štiri člane. Po besedah predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu Miša Pušnika je možnih več scenarijev, sam in še ena predstavnica delavcev v nadzornem svetu pa nista za to, “da bi imenovali spet tretjo osebo, ker vidite, kam je takšno početje pripeljalo”.

Fištravec od nadzornega sveta Nigrada pričakuje, da čim hitreje ponovi razpis za direktorja podjetja in “v tem času poskrbi, da bo podjetje imelo poslovodno osebo, ki se bo sposobna soočiti z izzivi v podjetju”. Kot je ponovil v današnjem sporočilu za javnost, Plečka ni podprl, ker ta “realnih težav sploh ne vidi, prav tako ni predstavil nobene vizije niti želje po inoviranju in vključevanju v skupne projekte ostalih javnih podjetij”. “Pripisovati si uspeh za stabilno poslovanje podjetja, ko smo za več kot tri četrtine vsega finančnega toka poskrbeli na Mestni občini Maribor, ni resen argument do večinskega lastnika in hkrati večinske stranke, ki razpolaga s konkretnimi podatki,” je navedel.

Zaposleni podpirajo imenovanje Plečka, saj je po njihovem prepričanju izboljšal komunikacijo v podjetju in tudi poslovanje, najbolj pa zato, ker je po njihovih ocenah skrajni čas, da se zagotovi stabilno poslovodstvo s polnim mandatom. “Ne branimo imena Marko Plečko. Branimo obstoj podjetja,” je dejal vodja vzdrževanja javnih površin v Nigradu Jože Planinc in spomnil, da je Plečka kot v.d. direktorja imenovala prav Fištravčeva ekipa.

Navedbe občine o njenem prispevku k izboljšanemu poslovanju Nigrada so zaposleni na današnji novinarski konferenci zanikali. “Prvi ukrep, ki so ga izvedli leta 2013, je bil ta, da so nam pobrali ves dobiček, ki bi ga sicer namenili za razvoj,” je dejal Hvauc. Pojasnil je, da občina Nigradu namenja le polovico sredstev, ki bi jih po koncesijski pogodbi morala, zato je ona tista, ki nosi odgovornost za trenutno kritično stanje komunalne infrastrukture v mestu.

“Milijonske izgube nismo ustvarili mi delavci, ampak je to posledica slabega vodenja, kamor je ljudi nastavila občinska oblast,” je dodal in napovedal, da bodo zaposleni zahtevali skrben pregled poslovanja Nigrada v času Fištravčevega županovanja. “Pričakujemo tudi, da bodo ustrezni organi v primeru ugotovljenih kršitev zahtevali tudi odškodninsko in kazensko odgovornost,” je še povedal Hvauc.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.