07:01, pon, 29. Apr

Zaposlenim ŠC Pohorje ponovno obljubili plače ta teden





Zaposlenim v Športnem centru Pohorje se je danes predstavila nova direktorica Barbara Vtič Vraničar. Po ponovnih zagotovilih mariborske občine bodo manjkajoči plači prejeli do konca tega tedna, drugače bodo stavkali oziroma predlagali stečaj podjetja. Da bi podjetje rešila, občina sedaj razmišlja o najemu infrastrukture ŠC Pohorje.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot lastnica podjetja je na skupščini prejšnji teden razrešila direktorja ŠC Pohorje Srečka Vilarja, ki je družbo vodil zadnja tri leta, in prokurista Staneta Brgleza. Nova direktorica je postala Barbara Vtič Vraničar, prokuristka pa ostaja Nataša Šeneker.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v DUTB, ima nova direktorica izkušnje s področij prestrukturiranja, poslovnega načrtovanja in financiranja podjetij. “Njena prva naloga bo proučiti realno stanje v družbi, ustrezno upravljati z denarnimi tokovi in tekočo likvidnostjo in opredeliti možnosti oziroma korake, ki so potrebni za reorganizacijo družbe. Zato bo Vtič Vraničarjeva nastopila skupaj z ekipo strokovnjakov, ki bodo pokrivali ključna področja,” so zapisali.

Vtič Vraničarjeva se je danes v Mariboru predstavila delavcem. “Z delavci sem želela vzpostaviti prvi stik. Kar jim lahko obljubim, je, da bomo zdaj zelo hitro naredili screening podjetja, da ugotovimo, kakšen je položaj, in se potem osredotočili na to, da pripravimo prve ukrepe, ki jih bo treba povleči, da bi se kratkoročna likvidnost izboljšala,” je dejala. “Ta trenutek še nimamo konkretnih odločitev, ker se moramo najprej seznaniti z razmerami v podjetju.”

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Dolgoročne rešitve so po njenih besedah v rokah lastnice DUTB in občine. Na DUTB so zapisali le, da pripravljajo mednarodni javni razpis za odprodajo terjatev celotne skupine in lastniškega deleža DUTB.

“Zaenkrat je vse isto kot prej. V četrtek, mogoče v petek, naj bi bile plače,” je za medije po sestanku z novo direktorico povedal predstavnik delavcev Janko Breznik. “Če jih ne bo, gremo v postopke stavke in stečaja. A zaenkrat zagotavljajo, da to ne bo potrebno,” je dodal in poudaril, da delavci ne morejo več čakati. Kako naj bi občina in DUTB zagotovili denar za plače, se še dogovarjajo.

Mariborski mestni svet bi moral na današnji izredni seji razpravljati o zadnjem predlogu mestne uprave, da se podjetje rešuje tako, da občina od njega odkupi koncesijo za izvajanje izbirne gospodarske javne službe prevoza potnikov po žičniški napravi na Mariborsko Pohorje. A je bila seja tik pred njenim začetkom odpovedana, ker se DUTB ni strinjala s predlogom. Občina je želela za 200.000 evrov prevzeti dejavnost, objekte in naprave, ki jih je koncesionar ŠC Pohorje zgradil ali pridobil za namen izvajanja dejavnosti javne službe.

Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule zdaj razmišljajo o najemu infrastrukture ŠC Pohorje, kar naj bi podpirala tudi DUTB. Podrobnosti še usklajujejo. “Pričakujemo, da bi časovnica ostala in da bi do četrtka bile zadeve tako daleč rešene, da bi takrat stekel prvi denarni tok,” kot je bilo dogovorjeno na sestanku z delavci prejšnji teden, je dejal.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

“Zelo smo zadovoljni, da se je DUTB aktivno vključila v reševanje ŠC Pohorje. Mestna občina Maribor še naprej želi obdržati to turistično dejavnost na Pohorju in pomagati zaposlenim, ki niso krivi za nastale razmere,” je še povedal. Občina se prav tako boji, da bi v primeru stečaja padlo nanjo večmilijonsko breme gradnje vzpenjače in pripadajočih kreditov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.