14:29, pon, 29. Apr

Zaštitimo se pred klopnim meningoencefalitisom





Danes je v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor ponovno potekala akcija ozaveščanja in zaščite pred klopnim meningoencefalitisom (KME) »Zdravo v naravo«, v okviru katere so se prebivalci Maribora in okolice lahko cepili po znižani ceni.

cepljenje proti KME (3)

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Prenaša se z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Bolezen zahteva dolgotrajno bolnišnično zdravljenje in rehabilitacijo. Kljub visoki verjetnosti okužbe, se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi. Cepljenih je preibližno 12 odstotkov prebivalstva. Zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti KME. Ena takšnih je tudi akcija »Zdravo v naravo«, ki bo pod okriljem ZD Maribor potekala že tretje leto zapored in prebivalcem Maribora ter okolice ponovno omogočila cepljenje proti KME s popustom na dani odmerek.

Akcija “Zdravo v naravo” je potekala v prostorih Dispanzerja za zdravstveno varstvo študentov, Pri parku 5 v Mariboru. Cena odmerka cepiva proti KME je na ta dan za otroke in odrasle znašala 20 evrov (namesto 32€ za odrasle in 29€ za otroke).

Prim. asist. mag. Jernej Završnik, dr. med., spec., direktor ZD Maribor opozarja na pravočasno zaščito pred boleznijo: »V ZD Maribor akcijo »Zdravo v naravo« organiziramo že tretje leto zapored in seveda upamo, da bo tudi letos odziv ljudi pozitiven, kot je bil v preteklih letih. Veseli smo, da je našo akcijo tudi letos podprl NK Maribor in s tem pripomogel k njeni prepoznavnosti. Opozoriti želim, da je klopni meningoencefalitis nevarna bolezen, ki na zdravju pusti trajne posledice in je povezana tudi z visokimi stroški, saj skoraj v vseh primerih zahteva dolgotrajno bolnišnično zdravljenje. Bolezni smo izpostavljeni vsi, okuženi klopi pa se ne nahajajo zgolj v gozdovih, ampak tudi na domačih vrtovih. Upamo, da bomo s popustom na odmerek cepiva, zaščito omogočili tudi tistim prebivalcem Maribora in okolice, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti. Seveda pa je namen akcije Zdravo v naravo tudi aktivno ozaveščanje prebivalcev.«

Slovenija se poleg baltskih držav uvršča med evropske države z najvišjo stopnjo obolevnosti. Najbolj ogrožena je Gorenjska, visoka pojavnost bolezni pa je tudi na Koroškem ter v osrednjeslovenski in celjski zdravstveni regiji. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) število prijavljenih primerov KME iz leta v leto niha, od najmanj 102 prijavljena primera v letu 2014 (preliminarni podatki) do 373 prijavljenih primerov v letu 2006, kar je bilo najvišje število prijavljenih primerov v zadnjih desetih letih. V mariborski regiji je bilo leta 2013 prijavljenih 22 primerov KME. Tveganju okužbe so izpostavljeni vsi, ki se veliko zadržujejo v naravi oziroma opravljajo aktivnosti na prostem. Zbolevajo vse starostne skupine, tudi otroci.

Najučinkovitejšo zaščito pred KME predstavlja cepljenje, ki ga strokovnjaki priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, še posebej pa vsem tistim, ki živijo na endemičnim območjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Za učinkovito zaščito je nujno potrebno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

Strokovni direktor ZD Maribor prim. Danilo Maurič, dr. med., spec. pa je dodal: »Cepljenje predstavlja najučinkovitejšo zaščito pred klopnim meningoencefalitisom, ki pa ga je seveda treba opraviti pravočasno. Aktivnost klopov je pogojena z vremenom in se poveča v toplejšem obdobju, zato moramo biti v obdobju od pomladi do jeseni v naravi še posebej previdni. Kljub visoki verjetnosti okužbe v Sloveniji, se za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu še vedno odloča premalo ljudi. Iskreno upam, da bomo v ZD Maribor z akcijo »Zdravo v naravo« pripomogli k večji precepljenosti, vsaj v mariborski regiji.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.