09:28, pon, 29. Apr

Zbrali dovolj denarja za Krisa. Bo država znesek obdavčila?





Po tem ko so v dobrodelnem društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki v enem tednu zbrali dobrih 3,8 milijona evrov za zdravilo, ki ga Kris potrebuje, se je zdaj pojavilo vprašanje, ali bi lahko država znesek obdavčila, saj društvo, ki je zbiralo denar nima statusa humanitarne organizacije?

SPOMNIMO: V društvu Palčica Pomagalčica so do zdaj brez donatorskih in sponzorskih pogodb zbrali preko 3.719.000 evrov. Z denarjem, ki bi ostal po Krisovi operaciji, so želeli pomagati tudi drugim bolnim otrokom.

Mali Kris. Vir: osebni arhiv
Mali Kris. Vir: osebni arhiv

Po poročanju Delo.si, bi strogo po predpisih moralo v tem primeru društvo obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, kar pomeni dobrih 950 tisoč evrov, preostanek davka, kar predstavlja dobrih 940 tisoč evrov, pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

Za spletni portal 24ur.com se je odzvala predsednica društva Larisa Štoka in za prej omenjeni medij zatrdila, da so v društvu prepričani, da do takšnega zapleta ne bo prišlo.“Absolutno ni res, da naj bi mi plačevali davke za zbrani denar. Kot društvo si takšne situacije ne bi dovolili. Zaplet smo rešili. Na ta način bomo pokazali, da znamo v tej zgodbi društva tudi sodelovati in rešiti življenje otrok, ki potrebujejo pomoč. Niti en evro, niti en cent, ki ga je od darovalcev prejela družina, ni v nevarnosti, da bi bil obdavčen. Česa takšnega si društvo, ki skrbi za življenje otrok nikoli ne bo dovolilo,” je dejala  za 24ur.com.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.