01:05, sre, 8. Maj

ZD Maribor ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u





PRVI december je mednarodni dan boja proti AIDSu. Tradicionalno nanj opozarjajo v številnih šolah, zdravstvenih institucijah in še kje. Kako so osveščali tokrat, smo preverili na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše ter v Izobraževanem centru Piramida v Mariboru, kjer je Oddelek za promocijo zdravja Zdravstvenega doma dr. A. Drolca Maribor organiziral v sodelovanju z Izobraževalnim centrom Piramida ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u (1.12.) predstavitev projektov promocije zdravja z naslovom VEČ MOŽNOSTI JE – IZBERI NAJBOLJŠO in SEM »IN« BREZ ALKOHOLA, DROG IN CIGARET.

Vabljene goste sta ob 11. uri nagovorila strokovni direktor ZD Maribor prim. Danilo Maurič, dr. med. spec. in ravnateljica Višje strokovne šole IC Piramida Maribor dr. Blanka Vombergar.

Predavateljici na dogodku sta bili Mojca Kopše Berčič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Dispanzerja za ženske ZD Maribor in Petra Kodrič, dipl. m. s., iz Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog ZD Maribor.

V času prireditve so organizatorji med mladostnike brezplačno razdelili zdravstveno-vzgojni material in kondome. Pokrovitelji dogodka so: Dr. Gorkič d.o.o., Farmadent d.o.o., Mariborske lekarne, Tosama d.o.o. in NIJZ Maribor.

4

Zvezdana Vražič, dipl. m. s., spec. klinične dietetike, koordinatorica Oddelka za promocijo zdravja je dejala: »V ZD Maribor želimo s projekti promocije zdravja ob dnevu AIDS-a dijakom in študentom predstaviti nevarnosti tveganega spolnega življenja, jih poučiti o nevarnostih zlorabe alkohola, prepovedanih drog, cigaret in jih seznaniti o pomen testiranja na AIDS, kajti v Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranja na okužbo s HIV. Tudi zato se mnoge okužbe odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje. Za zagotovitev zgodnejšega zdravljenja je pomembno, da se poveča obseg testiranj, zato se z letošnjim geslom »Govori o HIV-u! Testiraj se!« želi spodbuditi tiste skupine prebivalstva, ki imajo večje tveganje za okužbo s HIV, da se testirajo.«

5

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.