03:47, sre, 22. Maj

Zdravnica: “Korona je 16-letnici pojedla pljuča”





Trenutno se v Srbijo soočajo z velikimi težavami zaradi številnih okužb s covidom-19. Tamkajšnji mediji objavljajo več zgodb težkih potekov bolezni.

Med njimi je tudi 16-letno dekle, o kateri poroča portal Mondo. Najstnica je sprva prebolela mononukleozo, nato pa se okužila še z novim koronavirusom. Stanje se ji je poslabšalo do te mere, da so jo prepeljali v bolnišnico v Beograd, deklo so morali priklopiti na respirator, je potrdila zdravnica Dara Savić Božović, vodja pediatrije v užiški bolnišnici, ki je najstnico napotila na nadaljnje zdravljenje v Beograd.

“Na začetku septembra je imela deklica vneto grlo, na covid-19 pa je bila takrat negativna. Zdravili smo jo z antibiotiki. Kasneje smo odkrili mononukleozo, ki ji je povsem uničila imunski sistem. Organizem se ob okužbi z novim koronavirusom ni imel s čim braniti. Sledilo je vnetje pljuč,” je za omenjeni portal povedala zdravnica.

Dodala je, da so ji v bolnišnici pomagali s kisikom, saturacija je bila ok. V noči preden so jo premestili v Beograd, se ji je stanje zelo poslabšalo. Covid-19 pa je med drugim lahko usoden zaradi sindroma sproščanja citokinov, pri katerem gre za prekomerno aktivacijo imunskega sistema. V Beogradu je bilo sprva njeno stanje stabilno.

Naglo se ji je stanje poslabšalo

“Pošiljala mi je še sporočila. Čudovit otrok je. Po treh, štirih dneh je prišlo do drugega naglega poslabšanja, priključili so jo na respirator. Korona ji je pojedla pljuča,” je za omenjeni portal še povedala zdravnica Savić Božovićeva.

Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je ob slabi epidemiološki situaciji v državi napovedal, da bodo zdravniki, ki bodo svojih pacientom svetovali, da ne gredo na cepljenje, napoteni na sodišče Zdravniške zbornice, ki bo presojala, ali po takšnem dokazanem dejanju še lahko obdržijo svojo licenco. Ministrstvo je včeraj objavilo telefonsko številko, na katero lahko državljani prijavljajo zdravnike, ki so jim odsvetovali cepljenje “brez jasnega zdravstvenega razloga”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.