18:24, tor, 7. Maj

Zdravniki stavkajo





Zdravniki v mariborskem kliničnem centru in zdravstvenem domu so se pridružili današnji stavki, a zaradi tega – po besedah predstavnikov zdravniškega sindikata Fides – ne prihaja do kakšnih večjih nevšečnosti pri oskrbi bolnikov.

nova urgenca ukc mb (8)

Tako kot drugod po Sloveniji, so se tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zdravniki zjutraj zbrali na sestanku sindikata, zdaj pa stavkajo na svojih delovnih mestih. “Opravljamo poleg vseh nujnih posegov še nenujne za tiste, ki so starejši od 65 let in mlajši od 18 let. Tako so bili zastavljeni tudi operacijski programi in programi v ambulantah. Zahvaljujemo se vsem, ki niso prišli na nenujne posege danes. Ti bodo dobili domov sporočilo, kdaj se lahko ponovno oglasijo,” je v izjavi za medije povedal tamkajšnji predstavnik Fidesa Boris Rižnar.

V stavki po njegovih besedah sodeluje od 280 do 290 zdravnikov UKC Maribor. “Kljub temu da ne moremo stavkati tako, kot bi si želeli, računamo, da bo to vseeno spodbuda za nasprotno stran, da bo pripravljena na konstruktiven dialog,” je dejal.

Po oceni stavkovnega odbora je bil zjutraj nekoliko manjši naval pacientov na ambulante kot običajno, kasneje pa se je stanje normaliziralo. Prišli so tudi nekateri z nenujnimi stanji in zdravniki jim bodo po besedah Rižnarja kljub stavki pomagali. “Ljudje menijo, da je urgentno morda kaj drugega, kot mislimo mi. Zagotovo so prišli z neko težavo, ki je zanje urgentna, zato jih verjetno ne bomo poslali domov,” je pojasnil.

Ta stavka ni bila mišljena, da bi bila naperjena proti bolnikom. S to reformo pravzaprav iščemo partnerje v naši skupni borbi proti oblastnim strukturam, da bi jim dopovedali, da so spremembe nujne,” je povedal Rižnar. “Sistem je takšen, da ne zadovoljuje več ne bolnikov ne zdravnikov, zato ga je treba takoj spremeniti,” je dodal.

adolfa drolca zunaj

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer je skupno 218 zdravnikov in zobozdravnikov, je po besedah predsednice tamkajšnjega sindikata Fides Rozane Trbušić okoli 40 članov Fidesa in vsi naj bi stavkali. “Vsi člani Fidesa so bili pravočasno obveščeni, da bo danes stavka, zato za ta dan niso naročali pacientov,” je povedala za STA. Posledično so čakalnice večinoma prazne. Ostalo osebje dela. “Ni bojazni, da ne bi imeli kaj delati, saj je toliko administracije in toliko poslov, ki jih ne uspeš opraviti v rednem delovnem času,” je pojasnila.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.