11:13, čet, 28. Mar

Zdravniška stavka se nadaljuje





V zdravniškem sindikatu Fides bodo v nedeljo nadaljevali prekinjeno zdravniško stavko, če do 1. aprila ne bo oblikovan plačni steber za zdravstvo. Rok za njegovo oblikovanje je namreč vlada ob nasprotovanju sindikata prestavila na 1. junij. Fides se je z vlado do nedelje še pripravljen pogovarjati, ni pa jasno, ali je pripravljenost vzajemna.

Prva Fidesova napoved stavke v tem mandatu vlade v septembru

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je v mandatu aktualne vlade in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana stavko prvič napovedal v septembru 2022. Kot glavno so takrat izpostavili zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema, kar si želijo že dlje časa, s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

V sindikatu so izrazili pričakovanje, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. “Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače,” je takrat povedal nekdanji predsednik sindikata Konrad Kuštrin.

Vladna stran in sindikat sta nato 17. oktobra, dva dni pred napovedanim začetkom stavke, parafirala sporazum o začasni prekinitvi stavke in ga podpisala 19. oktobra.

Sporazum predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada se je s sporazumom zavezala, da bo ločen plačni zdravstveni steber oblikovala do 1. aprila letos in ga nato do 30. junija vložila v zakonodajni postopek.

Decembra druga napoved stavke

8. decembra 2023 je glavni odbor Fidesa sprejel odločitev o enodnevni opozorilni stavki v januarju. Takrat so stavkovne zahteve razširili, med drugim so zahtevali tudi dosledno upoštevanje standardov in normativov ter odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih, pa tudi javno in jasno opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso krivi zdravniki. Pričakovali so tudi enak dvig plač za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta najkasneje do 1. aprila.

Fides je večer pred napovedano stavko slednjo odpovedal, potem ko je pred tem z vladno stranjo v okviru mediacije pod okriljem Slovenskega zdravniškega društva parafiral sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev.

S sporazumom je vlada med drugim izjavila, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvu niso krivi zdravniki, hkrati pa se je zopet zavezala k oblikovanju ločenega plačnega zdravstvenega stebra do 1. aprila in do njegove vložitve v zakonodajni postopek do 30. junija.

V nedeljo nadaljevanje oktobra lani zamrznjene stavke

Vladna stran je nato sindikate prejšnjo sredo obvestila o zamiku časovnice za oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo na 1. junij, rok za vložitev stebra v zakonodajno proceduro pa ostaja 30. junij.

Temu ostro nasprotujejo v sindikatu Fides. Vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je v sredo dejal, da se počutijo izigrane.

Zamik časovnice bi po njegovih besedah pomenil zavestno kršitev stavkovnega sporazuma, ki sta ga vlada in sindikat sklenila v oktobru, in ki predvideva oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo do 1. aprila.

Fides vladi ponudil predlog dogovora o plačnem stebru

Pri Fidesu so vladi v torek zvečer po Zemljičevih besedah poslali svoj predlog dogovora o plačnem stebru v zdravstvu in socialnem varstvu, a le v delu, ki se dotika zdravnikov. Ostale sindikate, ki predstavljajo druge kadre v zdravstvu in socialnem varstvu, pa so pozvali, naj predlog dopolnijo, je dejal.

Tako obstaja možnost “vsa vprašanja zapreti do 1. aprila”, je poudaril in dodal, da odgovor vlade na predlog še čakajo.

Fidesov predlog sporazuma o ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema javnega sektorja v delu, ki zadeva zdravnike in zobozdravnike, po neuradnih informacijah STA predvideva, da so zdravniki in zobozdravniki vodje zdravstvenih timov in odločajo o sestavi timov in kompetencah članov.

Predlog sporazuma navaja tudi nabor zdravniških delovnih mest ter predlaga dodatek za deficitarnost, dodatek za terciarne storitve, pa tudi prenos napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti. Zdravniške plače pa bi v Fidesu določali v razmerju do povprečne plače.

Fides se je po Zemljičevih navedbah do 1. aprila še pripravljen pogajati. Na vprašanje, ali torej v prihodnjih dneh pričakujejo klic Bešiča Loredana, je odgovoril pritrdilno. V Fidesu so za STA naknadno pojasnili, da do četrtka popoldne morebitnega protipredloga vladne strani niso prejeli.

Preklic stavke bodo sporočili do nedelje do 12. ure

Ker je 2. aprila nedelja, v Fidesu pojasnjujejo, da bo stavka v tem primeru do 3. aprila do 7. ure potekala tako, da je uporabniki ne bodo čutili, saj bo delo potekalo enako kot sicer ob nedeljah.

Nato pa bo stavka potekala tako, kot izhaja iz sklepa o začetku stavke. Ob prvi napovedi stavke so v sindikatu pojasnili, da bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj enkrat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajali bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Morebiten preklic stavke bo Fides javnosti sporočil do 2. aprila do 12. ure, so pojasnili v sindikatu.

Zdravstveni minister meni, da je stavka nepotrebna

Na več vprašanj novinarjev, ali se je s Fidesom do 1. aprila še pripravljen pogovarjati z namenom preklica stavke, minister za zdravje Bešič Loredan v sredo ni odgovoril jasno. Poudaril je le, da se vladna stran skupaj pogaja z vsemi reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva in da je ključni datum za oblikovanje stebra 30. junij.

“Na vladni strani menimo, da je stavka popolnoma nepotrebna, gre tudi za to, ali je zakonita ali ni,” je poudaril.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.