15:02, tor, 21. Maj

Združenje policijskih šefov Slovenije izjavo ministra za notranje zadeve v odstopu zavrača

Združenje policijskih šefov (ZPŠ) Slovenije se je odzvalo na včerajšnjo izjavo ministra za notranje zadeve v odstopu Aleša Hojsa. Ta je namreč z generalnim direktorjem policije Antonom Travnerjem odstopil s položaja zaradi razlogov, povezanih s kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo v zadevi nabave zaščitnih sredstev. ZPŠ meni, da je izjava ministra žaljiva in jo v celoti zavračajo.

Združenje policijskih šefov Slovenije je v svojem sporočilu za javnost uvodoma pojasnilo, “da je poslanstvo Združenja policijskih šefov Slovenije skrb za uveljavljanje in razvoj policijske stroke, izboljšanje kakovosti upravljanja in vodenja ter sooblikovanje razmer za uspešno delo policijskih šefov. Ustanovljeno je bilo z namenom, da poleg navedenega, skrbi tudi za zaščito stanovskih pravic in interesov članov”. Mnoge njihove aktivnosti, od nastanka združenja naprej, so tesno povezne tudi s skrbjo za vse zaposlene na vseh nivojih v policijski organizaciji, še posebej pa pri šefih, “preko katerih želimo vzpostaviti dobro in ustrezno delovno vzdušje v kolektivih in posledično temu še dodatno okrepiti zaupanje skupnosti v delo policije”.  Izpostavili so,  da je ob dnevu policije v Tacnu, 26. 6. 2020, minister v odstopu javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost vseh slovenskih policistov, med katere spadajo tudi vsi kriminalisti, pri tem pa so poudarili: “Ravno zaradi navedenega smo z resno zaskrbljenostjo v medijih zasledili, da je minister v odstopu, Aleš Hojs, na tiskovni konferenci in v kasnejših izjavah zaposlene v policiji označil, da »del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji, zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu« in da kljub korenitim kadrovskim menjavam v policiji ocenjuje “da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem”, da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti niso omogočale učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.”

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Prav zaradi tega izjave sporočajo svojo odziv: “Za zaščito integritete in dostojanstva ter pravic zaposlenih, še posebej policijskih šefov, najostreje zavračamo in obsojamo takšne neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe ministra za notranje zadeve v odhodu, izrečene na škodo naših članov in vseh zaposlenih v policiji. Slovenska policija je v zadnjih letih naredila velike premike pri krepitvi profesionalnosti zaposlenih, pri dvigu etičnih standardov in pri krepitvi osebnostne in organizacijske integritete. Vedno bolj se uveljavlja kot organizacija, katere delovanje temelji na znanju in na visoki stopnji legitimnosti. Uspešnost teh pristopov potrjujejo tudi javnomnenjske raziskave, saj kažejo na visok ugled policije v javnosti v naši državi in na visoko stopnjo pripravljenosti državljanov za sodelovanje s policijo.”

Zapisali so še, da je iz raziskave Ocene in stališča prebivalcev Slovenije o delu policije 2018 – Poročilo, ki je bila objavljena aprila 2019, razvidno, da so rezultati raziskave relativno dobri. Prav zato “javno mnenje torej ne potrjuje, po našem mnenju, subjektivnih in do neke mere, do naših članov in policistov, žaljivih izjav ministra v odstopu”, so izpostavili.

Zapisali so še, da se v ZPŠ zavedajo pomena vsebine, ki jo je v kolumni v časniku Večer z naslovom Komu služiti? Dileme policijskega dela v sodobni slovenski družbi. zapisal Branko Lobnikar: “V parlamentarni demokraciji je notranji minister prvi, ki ima zakonsko pravico usmerjati delo policije” in “da politika določa, kaj je prioriteta policijskega dela .”  Zato izpostavljajo, da “ob tem od vseh predstavnikov politike pričakujemo spoštovanje našega dostojanstva in objektivno ocenjevanje našega dela. Delo policistov temelji na zakonitosti in strokovnosti, kar smo dokazali in dokazujemo vsakodnevno, neodvisno od zgodovinske obremenjenosti posameznikov trenutne politike in od ravni njihovega komuniciranja, ki ne vodijo v tvornost družbe in demokratičnost družbenih odnosov. V ZPŠ se zavedamo, kje je meja med politiko in strokovnostjo. Vse to je, po našem mnenju, jasno ljudem, našim državljanom, s katerimi kot sistem sodelujemo in uspešno zagotavljamo visok nivo varnosti. Naše delo opravljamo profesionalno in odgovorno do naših državljanov in institucij v družbi, profesionalno ravnanje in odgovornost za izrečeno ali storjeno pa upravičeno pričakujemo predvsem od tistih, ki nadzirajo ali usmerjajo naše delo.”

Poudarili so, da “izjavo ministra v odstopu odločno zavračamo in ob tem nad njo izražamo globoko razočaranje. V imenu naših članov od ministra v odstopu pričakujemo opravičilo za izrečene neutemeljene očitke, ki škoduje vsem zaposlenim v slovenski policiji.” Na koncu so še dodali, da bodo, ne glede na neupravičene očitke in napade, policijski vodje še naprej svoje delo opravljali odgovorno, (politično) neodvisno, zakonito in strokovno, z visokimi moralnimi in etičnimi načeli, takšno delo pa bodo omogočali tudi policistom. Zaključili so z mislijo: “S tem bomo še naprej zagotavljali visok nivo varnosti v naši družbi, zavedajoč se dejstva, da ta varnost ni dana sama po sebi, ampak je soustvarjena skupaj s skupnostjo. Do tega pa lahko pride samo z neodvisnim, strokovnim in profesionalnim delom in odnosom policistov do uporabnikov naših storitev.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.