01:27, sob, 27. Apr

Združenje Srebrna nit opozarja na mnoge oblike nasilja nad starejšimi ženskami





Ob mednarodnih dnevih boja proti nasilja nad ženskami, ki potekajo vse do 10. decembra, v združenju Srebrna nit letos opozarjajo na nasilje nad starejšimi ženskami. Te so posebej ogrožena skupina, saj sodijo v fizično, psihično, socialno in ekonomsko ranljivo populacijo, ki je v času epidemije posebej prizadeta zaradi socialne izolacije.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

V družbi ob spremembi vrednot, staranju prebivalstva, manj medgeneracijskega povezovanja, spoštovanja in občutka za sočloveka po oceni združenja Srebrna nit prihaja do porasta sovraštva do starejših. Na to kažejo tudi podatki policije, po katerih je kaznivih dejanj nad starejšimi približno 5000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300, so zapisali v sporočilu za javnost. Po njihovi oceni epidemija stanje še poslabšuje. Starejše ženske so ob tem še posebej ranljive. “Veliko je revnih, živijo same, so vdove ali ločene, lahko brez svojih bližnjih ali z njimi nimajo stikov, lahko pa živijo v skupnem gospodinjstvu, skupni hiši in se ne razumejo,” so zapisali.

Opozarjajo, da je veliko ekonomskega nasilja, zlorab starejših žensk s strani bližnjih. Izpostavljajo tudi primere fizičnega in spolnega nasilja, kot so telesne poškodbe, ponavljajoči se zlomi, “padanje po stopnicah” in spolno nasilje v starosti. Zelo pogosto pa je psihično nasilje, šikaniranje, poniževanje starejših žensk, pišejo v Srebrni niti. Posebna oblika nasilja je tudi zanemarjanje. Združenje skrbi, da se to področje nasilja povečuje tudi zaradi nesprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi. Veliko je tudi socialnega nasilja, na primer izoliranja. “Nesprejemljiva in obsojanja vredna” oblika nasilja je tudi popolna zapora domov, brez obiskov svojcev, brez posedanja nepomičnih, sprehoda in drugih aktivnosti. Izpostavljajo, da tudi v domovih starejših ljudje niso skopani, so slabo nahranjeni, dehidrirani, socialno izolirani, posebni obliki nasilja tam pa sta tudi pomanjkanje osebja in triaža za primer obolenja s covidom-19 brez njihove vednosti.

Srebrna nit izpostavlja, da je nasilje nad starejšimi ženskami še vedno družbeno in kulturno skrito, o njem se malo govori, družba pa mu ne pripisuje posebnega pomena. Ne glede na to pa je kakršnokoli nasilje nad ženskami (in sicer) nesprejemljivo in nedopustno. “Apeliramo na preprečevanje, prepoznavanje in prijavljanje nasilja v razsežnosti družbene skrbi,” so še zapisali v združenju.

Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.