22:11, pon, 17. Jun

Združenje Srebrna nit želi, da Gibanje Svoboda izpolni svojo napoved in vloži zahtevo za posvetovalni referendum o predlogu zakona o evtanaziji

Po tednu dni od glasovanja  v državnem zboru, v katerem poslanci in poslanke niso potrdili predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja za nadaljnjo obravnavo, se je oglasila delovna skupina za pripravo zakona v okviru združenja Srebrne niti in izjavila, da glasovanje  državnem zboru ne odraža volje volivk in volivcev.

Delovna skupina za pripravo zakona v okviru Srebrne niti – združenja za dostojno starost je tako po tednu dni, od 7. marca 2023,  ocenila dosedanji potek in sprejela odločitev o nadaljnjih korakih. Najprej so v sporočilu za javnost poudarili, da so volivci in volivke  svojo podporo predlogu zakona  izrazili z več kot 5.500 podpisi in s tem jasno sporočili zakonodajalcu, da je potrebna zakonska ureditev problematike. Prav tako je več javnomnenjskih raziskav v letu 2023 in tudi prej izkazalo večinsko podporo državljanov in državljank, so še zapisali.

Obsojajo odločitev Gibanja Svoboda in želijo vložitev zahteve za posvetovalni referendum

“Posebna delovna skupina in Srebrna nit – združenje za dostojno starost kot pobudniki zakona svoje sporočilo primarno naslavljamo na poslance in poslanke največje koalicijske stranke
Gibanje Svoboda, ki so v parlamentarni razpravi zakon podprli, tik pred glasovanjem pa sporočili, da bodo glasovali proti, zato da bi o njem lahko neposredno odločali volivci in volivke na posvetovalnem referendumu. Takšno odločitev v Srebrni niti vidimo kot taktično glasovanje in odmik od stališč stranke, ki jih je ta predhodno zagovarjala. O zakonu bi namreč
tudi ob izraženi parlamentarni podpori lahko odločali na referendumu,” so zapisali v svoji izjavi.

“V združenju Srebrna nit smo globoko razočarani nad takšno odločitvijo in jo obsojamo, hkrati pa pričakujemo, da bodo v novih okoliščinah poslanci in poslanke Gibanja Svoboda izpolnili
svojo napoved ter čim prej vložili zahtevo za posvetovalni referendum,” so zapisali in dodali: “Tega bi bilo časovno mogoče priključiti letošnjim junijskim volitvam v evropski parlament. Avtorji predloga zakona in Srebrna nit pričakujemo, da bo Gibanje Svoboda čim prej javno in nedvoumno pojasnilo svoje stališče do zakona in nadaljnje postopke. S tem bodo razjasnili zatečeno stanje, v katerem podporniki zakona ostajajo razočarani nad dogajanjem in ne vidijo jasnih rešitev za nadaljevanje.”

Menijo, da ureditev paliativne oskrbe, kakor navajajo nasprotniki zakona, ni ustrezna nadomestna rešitev problema

Sporočajo še, da bodo nadaljevali s prizadevanji, “da tudi v Sloveniji zakonsko uredimo pomoč pri končanju življenja in se tako pridružimo aktualnim prizadevanjem v Franciji, po sprejetju istovrstnega zakona pa tudi več drugim državam, ki razumejo, da so med nami ljudje, ki zaradi bolezni in izjemno hudega, drugim pogosto nepredstavljivega trpljenja želijo sami odločati o koncu svojega življenja. Posebej poudarjamo, da ureditev paliativne oskrbe, kakor navajajo nasprotniki zakona, ni ustrezna nadomestna rešitev problema, ampak bi le ureditev obojega – v primerni komplementarni obliki – lahko v prihodnosti predstavljala vzpostavitev možnosti za človekovo odločanje o lastnem življenju, tudi o njegovem končanju”.

Sodelujejo tudi pri pripravi Zakona o dolgotrajni oskrbi

Zapisali so še, da v Srebrni niti posebej poudarjajo, “da prizadevanje za uveljavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nikakor ni edino področje, s katerim se Srebrna nit ukvarja. Take izjave jemljemo kot neresnične, celo žaljive. Prav nasprotno. V ospredju naših prizadevanj v zadnjem obdobju je bilo sodelovanje v pripravi Zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta pa naj bi – kakor vemo – omogočil starejšim, da čim daljše obdobje svojega tretjega življenjskega obdobja preživijo v domačem okolju, država pa bi njim in njihovim najbližjim zagotovila potrebno podporo za dostojno življenje”.

Pozivajo volivce in volivke, da se udeležijo napovedanega posvetovalnega referenduma

Volivke in volivce v Sloveniji pozivajo, da se napovedanega posvetovalnega referenduma udeležijo v čim večjem številu in “glasujejo za sprejem in uveljavitev zakonodaje, ki bi omogočila trpečim odločati o koncu njihovega življenja. Glede na naklonjeno razpravo poslank in poslancev koalicije v DZ v Srebrni niti verjamemo, da bodo ti spoštovali večinsko potrjeno voljo do pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in jo bodo kar najhitreje po referendumu s sprejemom zakona tudi udejanjili”. Pod izjavo je podpisan Andrej Pleterski, vodja delovne skupine za pripravo ZPPKŽ, in Srebrna nit – združenje za dostojno starost Pobudnik za sprejem ZPPKŽ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.