15:39, ned, 5. Maj

Zelenski poziva k takojšnjemu sprejetju Ukrajine v EU





Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes od Evropske unije zahteval, da Ukrajini takoj podeli članstvo v povezavi. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu poudaril, da je za to potrebno soglasje vseh 27 članic EU, ki pa imajo različna stališča glede širitve.

“Evropsko unijo pozivamo k takojšnjemu sprejetju Ukrajine po novem posebnem postopku,” je dejal Zelenski v videonagovoru. “Naš cilj je, da smo skupaj z vsemi Evropejci in, kar je najpomembnejše, da smo v enakem položaju. Prepričan sem, da je pravično. Prepričan sem, da smo si to zaslužili,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predsednik Evropskega sveta Michel je v odzivu poudaril, da je za to potrebno soglasje vseh 27 članic EU. “Željo po pridružitvi je Ukrajina izrazila že dolgo nazaj. Vendar pa so v EU različna stališča glede širitve. Ukrajina bo podala uradno prošnjo, Evropska komisija mora podati uradno stališče, Svet pa se bo odločil,” je pojasnil postopek.

Michel je napovedal, da namerava ukrajinskega predsednika povabiti, da bi “redno sodeloval” na zasedanjih evropskih voditeljev. Zavzel pa se je tudi za okrepitev sporazuma med EU in Ukrajino.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem v nedeljo poudarila, da Ukrajina sodi v EU in da si unija to tudi želi. “So eni od nas in želimo jih v povezavi,” je še povedala.

Kasneje so na komisiji pojasnili, da je von der Leynova predstavila svoje stališče kot predsednica komisije, in poudarili, da ne odloča sama. Njene besede, da so eni od nas, pa pomenijo, da je Ukrajina evropska država.

Slovenski premier Janez Janša je sicer skupaj s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim predlagal, da bi Ukrajini omogočili članstvo v EU do leta 2030.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.