08:30, pet, 3. Maj

Ženska rdeča nit letošnjega Festivala Maribor





Letošnji Festival Maribor, ki najverjetneje zadnjič poteka v doslej ustaljeni obliki, bo od 8. do 18. septembra prinesel deset koncertov. Kot rdeča nit jih bo povezovala ženska, saj se bodo posredno ali neposredno ukvarjali z umetnostjo žensk in z ženskim v umetnosti.

foto: STA
foto: STA

Festival Maribor se je razvil iz večerov baročne glasbe v Mariborskem gradu, ki jih je Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor prirejala od leta 1964. Leta 1994 se je preoblikoval v Glasbeni september. Takrat je osnovno vodilo postala lastna unikatna festivalska produkcija, ki ji festival, z letom 2008 preimenovan v Festival Maribor, ostaja zvest še danes.

A prihodnje leto najverjetneje ne bo več tako, je na današnji novinarski konferenci opozorila direktorica festivala Brigita Pavlič. V zadnjih letih so jim namreč javni viri močno zmanjšali sredstva in tako se je letos v festivalsko blagajno natekla le četrtina od tega, kar so imeli na voljo v letih 2008-2012. Več kot polovico proračuna krije mariborska občina, pet odstotkov ministrstvo za kulturo, ostalo pa koproducenta SNG Maribor in Narodni dom Maribor ter sponzorji, ki po besedah Pavličeve k sreči še cenijo kakovost Festivala Maribor.

Z leti so zmanjšali število koncertov, a lastna produkcija tudi v manjšem obsegu veliko stane. “Ne bo šlo drugače, kot da z letošnjim letom zaključimo z dosedanjim konceptom. Žal preprosto ne gre več tako naprej. Treba bo razmisliti o novem konceptu, ki se bo moral verjetno oddaljiti od lastne produkcije. Mislim, da se z naslednjim letom začne nova zgodba,” je povedala.

Umetniški vodja ostaja avstralski skladatelj, dirigent in violinist Richard Tognetti, ki s Festivalom Maribor sodeluje že od leta 2006. Osrednji tematski izziv je letos našel v ženski. “Od muze do ustvarjalke, od ljubice do matere, od svetnice do zapeljivke, od grozeče mitske pošasti do zaščitnice in zavetnice krhkih umetniških duš,” je zapisal glede osrednje teme festivala.

Festival bodo začeli s koncertom Anima z Orkestrom Festivala Maribor pod taktirko Marka Letonje ter s sopranistko Karen Vourc’h in Tognettijem na violini. Dan kasneje bodo s koncertom Onkraj egiptovskega glasbenika Josepha Tawadrosa z arabsko lutnjo oud slovesno odprli prenovljeno minoritsko cerkev na Lentu.

V koncertu Štirje letni časi Komornega godalnega orkestra Festivala Maribor je Tognetti soočil Vivaldijevo mojstrovino z zvoki Bližnjega vzhoda. Letos so v program vključili Simfonični orkester SNG Maribor, ki bo pod vodstvom dirigentke Tare Simončič izvedel koncert Ona. V goste prihaja tudi avstralska kabaretska diva Meow Meow, ki po besedah Pavličeve navdušuje občinstvo od Evrope do ZDA in Avstralije.

Osrednji multimedijski festivalski dogodek je naslovljen Projekt: Ženska, ki ga kot avtorica podpisuje pomočnica vodje Avstralskega komornega orkestra Satu Vänskä, pridružujeta pa se ji režiser Matjaž Latin in dramaturg Aljaž Zupančič. Že po tradiciji bo predstava izzivalno in eksperimentalno naravnana ter bo s prepletom glasbe, gledališča, likovne umetnosti in filma skušala opozoriti na vizionarstvo in izzivalnost ženske ustvarjalnosti in misli.

Letošnji rezultat sodelovanja z avstrijskim festivalom komorne glasbe Musikabende je koncert Vzporedni svetovi, ki ga bodo najprej izvedli v Mariboru in dan kasneje v Gradcu. Tognetti bo v družbi drugih izjemnih umetnikov zaigral na violino tudi na koncertu Mana, na katerem se bodo lotili ene najpomembnejših skladateljic zgodnjega 20. stoletja Rebecce Clarke.

Zaključni koncert nosi naslov Oba, z njim pa se bodo po besedah Pavličeve sprehodili skozi glasbeno zgodovino, kjer ni bilo prostora za ženske Mozarte.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.