21:15, tor, 7. Maj

Živa knjižnica v Mariboru





V Mariboru so spet “brali” žive knjige. Minuli konec tedna so namreč (v sklopu festivalskega programa Art kampa) predstavniki Mladinskega kulturnega centra Maribor že 13ič pripravili Živo knjižnico.

ziva knjiznica v art kampu 3

Tokrat so prvič gostovali v Art kampu. Pogovori s knjigami (torej “branja”), so potekali v sencah dreves Mestnega parka, ki so se izkazale za varen in miren prostor, primeren za iskrene in intimne pogovore o temah, o katerih je včasih težko (spre)govoriti ali o njih spraševati.

ziva knjiznica v art kampu

Bralcem (torej obiskovalcem) je bilo na voljo 27 različnih živih knjig, vsaka s svojo unikatno in posebno življenjsko zgodbo. Med drugim so se pogovarjali o odvisnost od drog, brezdomstvu, različnih spolnih usmerjenostih in identitetah, različnih religijah in kulturah, psihičnih boleznih in mnogih drugih temah, ki mnogokrat veljajo za tabuje. V dveh dneh je Živo knjižnico obiskalo 141 bralcev.
Organizatorji so z zadovoljstvom zapisali, da so videli “veliko pristnih stiskov rok in objemov, smeha, pa tudi kakšno solzico.” Ena izmed bralk pa je zapisala: »To je bila ena izmed najlepših izkušenj v mojem življenju. S knjigo sva govorili o stvareh, ki si prej nikoli nisem upala vprašati.«

ziva knjiznica v art kampu 2

Na kratko o Živi knjižnici
Živa knjižnica je metoda, katere glavni namen je ozaveščanje in izobraževanje o vrednotah in človekovih pravicah, spodbujanje razprave o predsodkih in stereotipih v družbi. Kot običajno, ima tudi Živa knjižnica na razpolago čitalnico, knjižnični pult, knjižničarja/-ko itd. Izposoja (živih) knjig poteka za določen čas in se zabeleži na knjižnično izkaznico. Živa knjižnica pa se od običajnih razlikuje v bistveni lastnosti – knjige so ljudje. Žive knjige so torej posameznice in posamezniki iz različnih družbenih skupin in kulturnih ozadij. To so osebe z netipičnimi življenjskimi zgodbami, ki so jih pripravljeni povedati “bralcem”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.