22:14, sob, 27. Apr

Znanstveniki odkrili nov pozitiven učinek cepiva proti koroni





Strokovnjaki so opravili raziskavo o učinkih cepiva proti koroni, pri tem pa upoštevali več dejavnikov, med drugim starost, spol in tudi predhodne bolezni.

V zadnjih raziskavah, analizo so opravili na podlagi več študij in podatkov o 10.17 milijona cepljenih in 10,39 milijona necepljenih v Veliki Britaniji, Španiji in Estoniji, poročajo v Slovenskih novicah.  Po njihovem poročanju rezultati analiz kažejo, da  cepljenje proti koroni zmanjšuje tveganje pred srčnim popuščanjem in razvojem krvnih strdkov. ki so povezani z virusom covid-19. Izsledke raziskave so sicer objavili v strokovni publikaciji Heart.

Ugotovili so, da so cepljeni po preboleli koroni imali precej manjše tveganje za razvoj zapletov s srcem in tudi zapletov zaradi krvnih strdkov v obdobju do enega leta od okužbe. Znanstvenica Núria Mercadé-Besora z britanske univerze Oxford je med drugim povedala, da so bila cepiva učinkovita tako, da so ne samo zmanjšala število okuženih, ampak je prišlo do manj hudih oblik obolelosti. In dejala še, da bi te ugotovitve lahko spodbudile ljudi k cepljenju.

Ocenili so tudi, da je bilo pri cepljenih 78 odstotkov manjše tveganje  za nastanek krvnih strdkov v venah kot pa pri necepljenih. Kar 47 odstotkov manjše je bilo tveganje za nastanek krvnih strdkov v arterijah, prav tako tudi 55 odstotkov manjše tveganje za srčno popuščanje v prvem mesecu po okužbi.

Slovenske novice še povzemajo tuje medije, da so študije pokazale, da se je po okužbi s covidom razvila večja možnost za razvoj krvnih strdkov, možganske kapi in srčnega popuščanja, a da cepljenje zmanjšuje tveganje. Mercadé-Besora je še dejala, da bi morali narediti še več raziskav. Znanstveniki pa so še poudarili, da so cepiva varna in učinkovita.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.