09:48, sre, 3. Jul

Zunanja ministrica danes v Zagrebu o dvostranskih odnosih in evropskih temah





Zunanja ministrica Tanja Fajon se bo danes mudila v Zagrebu na svojem drugem dvostranskem obisku v tujini. Na delovnem srečanju jo bo gostil hrvaški kolega Gordan Grlić Radman, sestala pa se bo tudi s premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Zoranom Milanovićem, so sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve.

Kot napovedujejo na MZZ, bodo osrednja tema pogovorov v Zagrebu dvostranski odnosi med državama in tristransko sodelovanje Slovenije, Hrvaške in Italije v severnem Jadranu, pa tudi aktualne evropske teme in varnostna vprašanja. Fajonova sama je pred odhodom v Zagreb pojasnila, da si želi iskati poti, po katerih bi Slovenija in Hrvaška lahko sodelovali in reševali odprta vprašanja.

Državi delita poglede na največje izzive, s katerimi se danes spopada Evropa. Med njimi sta vojna v Ukrajini in njene posledice, predvsem energetska kriza, ter prepočasna širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, ki omogoča vedno večji vpliv Rusije, Kitajske in zalivskih držav na ta prostor.

Hrvaška vstopa v območje evra

Fajonova je pozdravila tudi dejstvo, da Hrvaška s 1. januarjem naslednje leto vstopa v območje evra, pričakovati pa je, da se bosta ministra pogovarjala tudi o bližajočem se vstopu Hrvaške v schengensko območje in možnostih sodelovanja obeh držav pri premagovanju energetske krize.

Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen in ga ne bo blokirala, napoveduje slovenska zunanja ministrica. V minulih dneh je sicer opozorila na nasprotovanje Nizozemske in potrebo po notranji reformi schengna, ki bi lahko ustavila načrte Hrvaške, da se schengnu pridruži že z novim letom.

Ministrica je hkrati tudi napovedala, da bo Slovenija vztrajala pri implementaciji arbitražne razsodbe. “Upam, da bomo tudi tu v naslednjih štirih letih naredili kak premik,” je zunanja ministrica Fajon dejala pred odhodom v Zagreb.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.