09:38, sob, 27. Apr

Župan Arsenovič toži mestni svet Mestne občine Maribor





Danes so mariborski svetniki iz upravnega sodišča prejeli tožbo župana zoper njihov sprejet sklep o prevzemu upravljanja Javnega holdinga Maribor (JHMB) v roke mestnega sveta.

Naj spomnimo, da so bili svetniki s poslovanjem Javnega holdinga seznanjeni šele po treh letih njegovega delovanja in nikakor niso soglašali z ugotovitvijo župana, da holding odlično posluje. Še več, na sami seji so izpostavili, da so se cene javnih storitev, ki jih plačujemo občani, v tem času v vseh javnih podjetjih povečale za najmanj 25 odstotkov, skupaj inflacija v tem obdobju pa je bila okoli 20 odstotkov.

Čeprav je mestni svet ob ustanovitvi Javnega holdinga Maribor že imel priznano pravico imenovanja nadzornega odbora, si je župan naknadno premislil in sam uzurpiral pravice odločanja skupščine. Mestni svet je svojo voljo ponovno jasno izrazil na 11. redni seji v decembru 2023 in sprejel spremembo odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor.

Vložil tožbo zoper odločitev mestnega sveta in zahteval začasno zadržanje izvajanja sprejetega odloka

Župan se očitno ne more sprijazniti z izgubo svoje moči v holdingu, zato je spremembo odloka v Medobčinskem uradnem vestniku objavil šele 17. januarja letos, čeprav običajno odločitve mestnega sveta objavlja takoj in je to celo na seji obljubil. Sočasno pa je preko odvetniške družbe Zidar Klemenčič, ki jo gotovo vsi poznamo iz pravkar razvpite afere sodna stavba, ki bremeni ministrico za pravosodje, vložil tožbo zoper odločitev mestnega sveta in zahteval začasno zadržanje izvajanja sprejetega in objavljenega odloka.

Mestni svet ima težavo, kdo ga bo zastopal v zadevi

Sodišče je sedaj pozvalo mestni svet, da poda svoje dokaze k zadevi v roku 8 dni. Po zakonu zastopa in vodi mestni svet sicer župan, ki pa je sedaj v vlogi tožnika, zato si morajo mestni svetniki pridobiti skupnega pravnega zastopnika, kar pa zna biti težava. Namreč, naročilnico za pravnega zastopnika mestnega sveta podpisuje župan na podlagi predhodno sprejetega sklepa mestnega sveta. Tu pa zna priti do težave, saj je naslednja seja mestnega sveta sklicana za 30. januarja, te točke pa ni uvrščene na dnevni red. Seveda je možno točko tudi naknadno uvrstiti na dnevni red, smo pa v letu 2023 že videli, da zna župan gladko zaobiti ali zavlačevati pri izvršitvi sklepov mestnega sveta. Rok za izjasnitev pred upravnim sodiščem pa za mestne svetnike seveda neusmiljeno teče.

Z zgodbo nadaljujem z zbiranjem odzivov svetnikov in župana.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.