20:56, čet, 2. Maj

ŽUPAN O IZSTOPU NEKATERIH SKUPIN IZ VSTAJNIŠKEGA SOSVETA





Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec iskreno obžaluje izstop treh skupin družbeno in politično aktivnih prebivalcev Maribora iz vstajniškega sosveta, ki si želijo sooblikovati podobo mesta. Sedanja uprava MO Maribor in župan osebno namreč njihovo aktivno sodelovanje z občino razume kot pomemben prispevek k uresničevanju sprememb, ki so jih na lanskih volitvah izrazili tudi volivke in volivci.

Župan MO Maribor razume pomisleke udeležencev vstajniškega sosveta, predvsem glede njihovega vpliva na potek dogodkov in sprejemanje odločitev pristojnih organov, saj se s podobno nemočjo glede odločitev, za katere so pristojni denimo mestni svetniki ali zakonodajalci v Ljubljani, sooča tudi vodstvo mariborske občine. Prav zaradi navedenega pa se mu zdi odločitev o izstopu nekaterih članov vstajniškega sosveta preuranjena. Spreminjati ne samo podobo in način neposrednega upravljanja mesta, temveč tudi regulativo in druga pravila, ki niso v pristojnosti vodstva mestne občine, je zahteven proces, ki zahteva veliko dela in sodelovanja vseh deležnikov. Od mestnih svetnikov do vstajniškega sosveta in aktivnih občank in občanov MO Maribor.

Županu se je tudi zato zdelo smiselno, da pogodbeno zaposli enega od predstavnikov vstajniškega sosveta kot koordinatorja oziroma logistično vez med občino in vstajniškim sosvetom. Le-ta namreč najbolje pozna potrebe in želje vstajniškega sosveta, ki jih lahko na rednih sestankih z županom in predstavniki mestne uprave tudi učinkovito sporoča.

Minuli mesec je župan izpeljal pregled izpolnjenih in neizpolnjenih sklepov vstajniškega sosveta. Pri natančnem pregledu in vnovični razpravi o posamičnih sklepih se je pokazalo, da je župan posredoval v vseh primerih, ko so se zahteve nanašale na njegove pristojnosti. Opozoril je in večkrat poudaril da jih zakonodaja in druga pristojnostna razmerja omejujejo. Ne glede na to, pa je župan vstajnike spomnil, da so na bili na sejah vstajniškega sosveta za obravnavane tematike pristojni občinski uradniki in predstavniki javnih zavodov in podjetij, ki so sproti pojasnjevali dimenzije mogočega. Med njimi sta Božidar Pučnik in njegova sodelavka obrazložila (zastoj) državne pomoči Mariboru in regiji, Mojmir Grmek na temo trgovanja MO s parcelami v občinski lasti, vodja občinskega Sekretariata za splošne zadeve Marija Tanacek, ki je iz pravnega zornega kota razložila in presojala problematike in vodja Urada za kulturo in mladino Daniel Sajko, ki je sosvetnikom predstavil izsledke revizije zavoda EPK. Vodja Službe za mestni svet Rosana Klančnik je vstajniškim sosvetnikom na zadnji seji natančno predstavila proračun in poslovniške mehanizme pri njegovem nastajanju oziroma sprejemanju, februarja pa predstavnikom vstajniških skupin po navodilu župana svetovala glede njihovih predlogov o spremembah statuta in uvedbi participatornega proračuna. Župan je predstavnikom vstajniškega sosveta organiziral tudi vodenje po avtobusni postaji in mestni svet redno obveščal o nekaterih vstajniško-sosvetniških predlogih. Tako na koordinacijah svetniških skupin, pa tudi na sejah mestnega sveta.

Župan dr. Andrej Fištravec se zaveda pomena kontinuiranega stika z občani in občankami. Redno ga vzdržuje ne le s pomočjo medijev, temveč tudi osebno, z rednimi razgovori z občani ob sredah, ki jih je bilo do sedaj že 250 in, kar je zanj posebej pomembno, s sodelovanjem z vstajniškim sosvetom. Ohranjanje sodelovanja med Mestno občino Maribor in civilno družbo oziroma vstajniških sosvetom namreč vidi kot temeljno poslanstvo svojega delovanja – vrniti mesto ljudem!

fištra1

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.