17:29, pet, 26. Apr

Župani Spodnjega Podravja enotni glede prvega sklopa prenove vodovodnega sistema





Župani Spodnjega Podravja so na kolegiju po vnovični vroči razpravi glede celovite obnove vodovodnega sistema na koncu vendarle prižgali zeleno luč za prvi sklop tega projekta, ki vključuje gradnjo okoli 72 kilometrov povezovalnih cevovodov in skupne infrastrukture. Kot zadnja, ki se doslej ni izjasnila, je to kar na seji storila občina Hajdina.

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Maja letos je bil objavljen ponovljen razpis za izbiro projektanta, za to imenovana komisija pa se je po besedah direktorja ptujske mestne uprave Alena Jevtovića že seznanila s prejetimi ponudbami. Vendar naročila še vedno niso oddali, saj na nobenem od sklopov do danes še ni bilo potrebnega soglasja vseh udeleženih občin in zagotovila, da imajo za to na razpolago potrebna sredstva v proračunu.

S tem pa večletnih nesoglasij med župani občin v regiji še zdaleč ni konec, saj ti okoli načina financiranja projekta še vedno vztrajajo pri tistem, kar gre v prid njihovim občinam, zavračajo pa kakršnekoli kompromise tam, kjer bi morali nekoliko popustiti.

Za drugi in tretji sklop, ki vključujeta gradnjo dveh novih vodnih virov, izvedbo filtrov železa in mangana ter zamenjavo obstoječih krmilnikov in posodobitev opreme za kontrolo pristopa na objektih, za zdaj enotnega mnenja še ni, saj obema nasprotuje občina Destrnik, prvemu pa še občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Občina Videm pri Ptuju svojega mnenja glede teh dveh sklopov sploh še ni oddala.

Kidričevski župan Anton Leskovar pa je županom danes predstavil predlog za razdelitev premoženja, ki ga je pripravila na prejšnji seji imenovana skupina in bi po njegovem pomagal premagati nekatera nesoglasja glede delitve finančnih obveznosti. Problematiko delitve infrastrukture so sicer skušali rešiti že leta 2012, a so predlogu takrat nasprotovale štiri občine.

“Iskali smo mogoče rešitve, ki bi bile sprejemljive za vse. Naše stališče je tako bilo, da postavimo nek presečni datum, ko bi postala skupna vsa infrastruktura, ki jo potrebujeta vsaj dve občini. Ob tem v skupno infrastrukturo posamezne občine ne bi več vlagale same, pač pa bi bila vsa vlaganja skupna,” je predlog in tudi podrobnejše financiranje takšnih naložb z enotno omrežnino predstavil Leskovar.

Čeprav so si dali dva tedna za natančnejšo preučitev predloga, nekateri nad njim niso bili navdušeni že na seji. Županja Svetega Andraža Darja Vudler je menila, da gre za neusklajen predlog, za katerim stoji samo občina Kidričevo. Po njenem je treba stvari urejati postopoma, predvsem pa čim prej potrditi prvi sklop investicije.

Pritrdila ji je tudi županja Cirkulan Antonija Žumbar, medtem ko je bil župan Destrnika Franc Pukšič precej oster, saj je celo podvomil o tem, če se sploh še ima smisel pogovarjati. Spomnil je, da je minilo že več kot leto dni, odkar so župani soglasno sklenili, da gredo v projektiranje vodovoda, pa še vedno stojijo na mestu, medtem ko se bo 90-dnevni rok za oddajo naročila za projektanta iztekel zadnji teden septembra.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.