20:33, sob, 27. Apr

Župani Spodnjega Podravja o višjih cenah vode





Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec je danes na kolegiju županov Spodnjega Podravja predstavil izhodišča za nov elaborat o cenah vode. Ta predvideva petodstotni dvig cen vode, zvišala pa naj bi se tudi omrežnina. Končni znesek na položnici za porabljenih 10 kubičnih metrov vode bo po izračunih višji za 5,8 odstotka.

Nov elaborat o oblikovanju cen vode še ni pripravljen, ker pa po Šircevih besedah večjih pripomb na kolegiju ni bilo, je županom obljubil, da jim bo dokončno različico elaborata poslal do konca tedna.

“Če podjetju ne bi bilo treba pokrivati izgube iz leta 2022, bi danes ceno celo znižali za tri odstotke. Ker pa smo v omenjenem letu imeli skoraj 250.000 evrov izgube, je treba to upoštevati, zato smo za leto 2024 predlagali petodstotni dvig cen oskrbe z vodo,” je povedal Širec.

Petodstotni dvig pomeni, da se bo cena vode za porabljenih 10 kubičnih metrov vode z 1,08 evra dvignila na 1,14 evra. Omrežnina pa naj bi se zvišala s 5,22 evra na 5,56 evra. Končni znesek na položnici, ki bi bil po stari ceni 17,56 evra, bo torej po novem za to količino vode 18,58 evra, kar pomeni 5,8-odstotno podražitev.

Izguba, je dodal Širec, je posledica dogodkov po svetu, predvsem na področju energetike. Leto 2022 pa je bilo tudi volilno, zaradi česar je bilo po njegovih besedah nemogoče pričakovati, da bi bil elaborat, če bi ga pripravili takrat, potrjen.

Povedal je še, da podjetje, ki je v lasti občin, ne more samo neposredno vlagati v omrežje, medtem ko redna vzdrževalna dela opravljajo. “Mi lahko občinam izplačamo dobiček, ki smo ga ustvarili, in iz tega lahko občine investirajo v tisto, kar želijo,” je dejal.

Širše razprave o cenah na kolegiju županov ni bilo, le ptujska županja Nuška Gajšek je pripomnila, da ima podjetje notranje rezerve “in ogromno privarčevanega denarja”, zato se ne strinja z dvigom cene. “Ne vem, zakaj bi morali vedno naši občani to pokrivati. Tako da mi bomo elaborat, ko ga boste poslali, res skrbno pogledali, si vzeli čas in premislili. Ker se mi ne zdi primerno, da se cene stalno dvigujejo,” je povedala.

Dodala je, da bo tokrat občina Ptuj zadnja potrjevala ceno. “Ko bo predzadnja občina med nami tukaj potrdila ceno, jo bomo naslednji mesec tudi mi. To pa zato, ker so lani naši občani plačevali dražje položnice, vsi ostali pa nižje. Letos pa ne bodo,” je še povedala.

Širec je župane seznanil tudi z nujnimi investicijskimi vlaganji v ptujski vodooskrbni sistem, pri čemer je na prvem mestu izpostavil povezavo vodovoda med levim in desnim bregom Drave, ki bo tekla znotraj Puchovega mostu. V minulih letih za ta projekt niso imeli gradbenega dovoljenja, lani ga je Komunalno podjetje Ptuj v imenu občin pridobilo.

“Jaz toplo priporočam, da se sredstva za to povezavo najdejo, ker drugače je lahko vodooskrba na tej strani Drave – torej za večji del Ptuja, Slovenske gorice in kraje vse do hrvaške meje – hitro ogrožena,” je povedal Širec in menil, da bi to morala biti občinam prioriteta. Cena izgradnje omenjene cevovodne povezave je ocenjena na 1,9 milijona evrov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.