15:16, pet, 23. Feb

Županja noče prisluhniti željam upokojencev pri gradnji doma starostnikov v Rušah

V četrtek je v Rušah napovedana 10. redna seja občinskega sveta. Na vabilu je moč razbrati, da je med točkami dnevnega reda tudi predstavitev podjetja SeneCura, ter Sklep o podpori in strinjanju občine z namero ponudnika za opravljanje institucionalnega varstva za starejše v Občini Ruše. Kot tudi predlog za dvig cene oskrbe na domu.

Slika je simbolna. Vir: shutterstock

V Rušah je v trenutnem načrtu gradnja doma za starostnike s strani zasebnega investitorja s koncesijo. Projektna skupina, ki jo je imenovala županja Urška Repolusk, je namreč podprla podjetje SeneCura, katere storitev pa bo po podatkih kar več 1000 evrov dražja za oskrbovanca na leto. Dom Danice Vogrinec, ki se je sicer z namenom odpiranja novih enot prijavil na razpis za širitev pralnice in kuhinje pa je očitno iz neznanega razloga odpadel iz načrtov.

Marjana Poropat Kotnik iz Desusa je bila članica projektne skupine in je glasovala za Dom Danice Vogrinec, saj jo je predstavitev direktorja prepričala, da je to najboljša rešitev za Ruše. A sta bili s kolegico iz VDC Polž iz Ruš preglasovani.

Poropatova še meni, da mnenje skupine ni merodajno za odločitev. „V Desusu podpiramo javni zavod, ki je za starejše bolj prijazen in cenejši. To pomeni najmanj 100 evrov manj na mesec za oskrbovance oz. njihove družine, saj marsikdo od njih nima dovolj denarja in potem ta strošek pade na otroke ali druge sorodnike. Če pa tudi oni nimajo dovolj pa občina Ruše.“

Meni, da je zelo pomembno kakšen dom bodo zgradili in da so upokojenci naklonjeni javnemu domu. Pove nam tudi, da ve, da so v prednosti na ministrstvu za delo, socialne zadeve in enake možnosti, saj so edina upravna enota brez doma za starostnike.

Z njo se strinjajo tudi v Društvo upokojencev Ruše, Draga Fabjan nam pove: “Iz trenutnih podatkov, ki jih imamo, bi naj bil dom SeneCure, ki bi naj prišli v Ruše, trenutno na dan dražji 4 evre, to je na mesečni ravni 120 evrov, to si jih lahko zelo malo privošči. Konec koncev se nam bo zgodilo to, da če bo dom gradil tujec, da bodo v domu domovali Avstrijci in tisti, ki si lahko to privoščijo, naši ljudje pa bodo morali iti drugam, ali pa bodo doma životarili.”

Draga Fabjan

Koalicija z županjo očitno ne prisluhne željam svojim občanom. Gre preko vsega, da bo dom stal in bo s tem uresničila svojo volilno obljubo, ker lahko argument „Glede na predvolilno obljubo, da se dom v tem mandatu zgradi, osebno podpira Sinekuro,“ preberemo iz javno dostopnega dokumenta, ker z zgoraj citiranim stavkom pojasnijo podporo svetnika iz koalicije.

Zasebni dom za starostnike, ki bi bil precej dražji za oskrbovance, bi tako bil namenjen le tistim ki bi si to lahko privoščili, kar pa verjetno ne velja za povprečnega upokojenca iz Ruš, s katerimi se je sicer županja rada fotografirala in fotografije objavila na družbenem omrežju.

Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec, nam zatrdi, da je storitev v javnih zavodih enako, če ne celo bolj kvalitetna. Je pa ključna razlika v ceni: „Seveda ključna razlika je v ceni. Strošek financiranja, ki gre v primeru investicije zasebnega kapitala ali domačega, ali tujega, ki pričakuje kapitalske donose. Kadar so sredstva zagotovljena v državnem proračunu je potem dom zaradi tega, ker si stroška najema kredita ne vračuna v ceno storitve, cenejši. Ruška občina in upravna enota sta pravzaprav edina, ki v Sloveniji nimata svojega doma za starostnike. Povsem jasno je, da na stališče računskega sodišča in tudi z zadnjimi naklonjenimi izjavami izjavami ministra, ki je javno povedal, da bo država začela z gradnjo domov za starejše, seveda to za Ruše edinstvena priložnost. Sam si ne znam predstavljati, da bi kdo koli drug bil v prioriteti kot prav ruška upravna enota. Predvsem zaradi dejstva, ker se bo toliko državnih domov zgradilo v relativno kratkem času.“

Očitno je tudi namera država, da se enota Doma Danice Vogrinec širi, saj so dobili sredstva za širitev kuhinje in pralnice, ki je ravno bila v teh dneh zaključena. V začetku tega meseca je tudi minister za delo Janez Cigler Kralj javno povedal, da pripravljajo podlage za dokončanje gradnje dveh in izgradnjo petih novih domov za starejše.

Upokojenci v Rušah se sprašujejo, ali županjo Urška Repolusk res skrbi socialni status starostnikov, kot je rada poudarjala, saj je za četrtkovo sejo predlagala tudi dvig cene oskrbe na domu. Z vprašanji in zaprosilom za izjavo pred kamero, smo se obrnili tudi na občino Ruše, od koder pa so nam, po več kot 24 urah od zaprosila, odgovorili, da izjave pred kamero ne bodo podali, da pa naj jim posredujemo vprašanja na katera bodo odgovorili v zakonskem roku.

DODANO  (18.6.2020 ob 12.15)
Odziv Nataše Hiter Ravnjak:  “S strani občine Ruše sem bila imenovana  v projektno skupino kot fizična oseba in ne kot predstavnica zavoda VDC POLŽ Maribor, moje delovanje v tej skupini nima nobene povezave z VDC POLŽ(em) Maribor. “

Druge novice

Comments

 • schlomo

  18 junija, 2020

  Županja ni v službi, ali pa je pozabila make up gor naflajskat. Ne more pred kamero. Njena PR služba, ji odsvetuje nastope v živo. Rada se zaplete….

  Replay
 • Goran Banjanovič

  26 junija, 2020

  Pravzaprav me veliko ljudi pozna… Tako ali drugače… Vsekakor pa po vsem skupaj ne vem, kako naj na to gledam! Mamo sem hotel po izbiri domov hotel na koncu dati v dom Danice Vogrinec, ker so bili tam še najboljši, pa se je odločila, da bo dočakala svoj konec doma… Pa še to! Poznam dve gospe iz Ruš, ki tam delata, pa take predanosti poklicu nisem pogosto videl! Anka Vodušek me je celo naučila, kako mojo pokojno mamo oskrbovati! Lahko samo rečem, HVALA!

  Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *