Argentinske, brazilske in slovenske pesmi

Vljudno vabljeni ta petek, 20.1.2012 ob 18. uri v Dvorec Bukovje na večer argentinskih, brazilskih in slovenskih pesmi v izvedbi Juana Vasleta. Na klavirju ga bo spremljal Ivan Vombergar.

Basbaritonist Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini. Pevsko diplomo si je pridobil na Visokem inštitutu za umetnost gledališča Colon v Buenos Airesu. Leta 1988 je bil finalist na Mednarodnem pevskem tekmovanju Luciana Pavarottija (Luciano Pavarotti International Voice Competition) v Filadelfiji v ZDA. Od leta 1990 je član solističnega ansambla ljubljanske Opere SNG, kjer je pel vrsto pomembnih basovskih vlog: Zaharija (Nabucco), Lindorf, Coppelius, Dappertutto, Miracle (Hoffmannove pripovedke), don Alfonso (Cosi fan tutte), Ferrando (Trubadur), Escamillo (Carmen), don Basilio (Seviljski brivec), Martin Krpan (Krpanova kobila), Des Grieux (Manon), St. Bris (Hugenoti), Ramfis (Aida), Komtur (Don Giovanni) itd. Decembra 2010 je prejel Betettovo nagrado za umetniške dosežke na področju poustvarjalne glasbene umetnosti. Veliko izvaja tudi oratorije J. S.Bacha, W. A. Mozarta, F. Mendelssohna, G. Rossinija, G. Verdija. Na koncertih redno poje južnoameriške in slovenske pesmi. Izdal je pet zgoščenk slovenskih narodnih pesmi in samospevov, južnoameriških in božičnih pesmi. Napisal je knjigo Pesmi so tudi ljudje (24 pogovorov z znamenitimi opernimi pevci).

Pianist Ivan Vombergar je sin slovenskih staršev rojen v Buenos Airesu v Argentini. Študij klavirja je leta 1995 končal na konzervatoriju v Moronu v razredu prof. Nilde Somma. V igranju orgel se je izpopolnjeval na glasbeni fundaciji Yamaha, kjer je tudi poučeval. Leta 1997 je kot korepetitor, zborovski in operni dirigent diplomiral v visokem inštitutu za umetnost v Teatru Colon, kjer je sodeloval v opernih delavnicah in v mladinskih predstavah. Med leti 1999 in 2003 je bil zaposlen kot korepetitor v ljubljanski Operi. Od leta 2001 do 2011 je vodil APZ Sv. Cecilije. Od decembra 2003 je umetniški sodelavec in korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV