20:09, sre, 12. Jun

Benedikt ima svojo himno: Množica je himno vzela za svojo in se takoj naučila refren

Občina Benedikt, ena najmlajših občin po starosti prebivalstva, ima posledično zelo aktivno prebivalstvo od najmlajših do najstarejših članov različnih društev.

Prav društveni duh povezuje lokalno prebivalstvo, ki deluje povezovalno in diha kot eno, kar je čutiti na vsakem koraku ob obisku občine iz osrčja Slovenskih goric. Društva, predvsem s področja športa, ob svojem udejstvovanju potrebujejo dodatno energijo navijačev s tribun.

V lokalnih klubih deluje preko 300 članov, vse od vrtčevskih in osnovnošolskih otrok do veteranov. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Benedikt dobil svojo himno. Vse opisano je sprožilo motivacijo in idejo o nastanku himne: »Mi smo Benedikt«, ki jo je uglasbil ter ji dodal besedilo domačin Kristjan Šmigoc. K projektu je povabil prijatelja Jerneja Merčnika, mladega harmonikaša, prav tako člana številnih lokalnih društev.

Nastala je skladba, ki je žanrsko gledano mešanica rocka in narodnozabavne glasbe

Premierno je bila himna izvedena na dogodku Šport in špas v Benediktu, kjer so domačini nestrpno pričakovali njeno razgrnitev in premierno izvedbo. Množica je himno vzela za svojo in se takoj naučila refren, ki se glasi: »Mi smo Benedikt, Bene-, Bene-, Benedikt!« Podporo projektu sta izvajalca dobila s strani Občine Benedikt in domačih podjetnikov, ki so družno finančno podprli snemanje videospota, v katerem so zajeti domači klubi, društva in drugi posamezniki. Navsezadnje himna ni namenjena le športnikom – uporabna bo tudi ob drugih priložnostih, na primer na gasilskih tekmovanjih.

Kako je nastala himna?

“1. aprila sem izdal svojo verzijo pesmi Oliver Dragojevića z naslovom “Nemogu ti reći” in za njo posnel tudi videospot, za katerega je bil odličen odziv. Tedaj so me prijatelji spodbudili, da naredim in realiziram svojo idejo o himni. To mi je dalo zagon, da sem vzel v roke kitaro in klaviature ter začel iskati primerno melodijo in pisati besedilo. Ko sem imel osnutek himne, sem to predstavil prijatelju Jernej Merčniku, ki je znan glasbenik v našem kraju.”

“Skupaj sva naredila manjše popravke besedila in samo dinamiko melodije. Naslednji dan po tem, ko sva imela besedilo in primerno melodijo, sva se dobila, da sva ustvarila demo zapis same himne, katerega sem posredoval prijatelju Tomiju Valenkotu v Glasbeni Studio Tomiton. Tomi je poskrbel za aranžma in naju povabil v studio, kjer smo tudi himno studijsko posneli,” nam je povedal Kristjan Šmigoc Kriko.

Foto: Kristjan Šmigoc Kriko

Posnel se je tudi videospot za himno 

“Odločila sva se posneti tudi video in vanj vključiti čim več naših uspešnih športnikov, rekreativcev, nogometašev oziroma vseh, ki odlično delujejo na športnem in rekreacijskem področju. Sama himna pa je seveda namenjena nasploh vsem Benedičanom in Benedičankam, saj je vsesplošna in se lahko predvaja na različnih dogodkih. Video je bil naložen na Youtube 1. maja in vas vljudno vabiva, da si ga ogledate,” je pozval.

Na ogled je spodaj.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.