14:04, ned, 19. Maj

FOTO in VIDEO: Med Mariborom in Pliberkom ponovno zapeljal sobotni kolesarski vlak

Danes, 10. junija 2023, je po koroški progi med Mariborom in Pliberkom ponovno zapeljal sobotni kolesarski vlak.

Uporaba javnega potniškega prometa na medregionalni ravni stagnira, zato se na Regionalni razvojni agenciji za Podravje – Maribor pri projektu ReMOBIL trudijo prispevati k izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti. Z namenom spodbujanja trajnostne oblike prevozov med občinami znotraj regije, so se tako v jutranjih urah odpravili na izlet s poletnim sobotnim kolesarskim vlakom do Fale, nato se bodo s kolesi odpravili po Dravski kolesarski poti v Maribor.

Uroš Rozman, direktor RRA Podravje Maribor, nam je pred začetkom izleta povedal, da želijo spodbujati trajnostno mobilnost, ki je tako kolesarjenje, kot uporaba koroškega vlaka: “Mi smo zelo veseli, da lahko na RRA združimo različne projekte in danes predstavimo tako uporabo vlaka, vožnjo koles na vlaku, neke vrste primestno železnico vse do Ruš in potem vožnjo nazaj proti Mariboru po Dravski kolesarski poti, kjer si bodo lahko kolesarji ogledali ponudnike ob kolesarski poti in vse turistično atraktivne znamenitosti, kot je hidroelektrarna Fala.”

Sobotni vlak je bil vzpostavljen pred sedmimi leti, gre za poletni vlak, ki vodi med junijem in vse do konca avgusta, v času največje kolesarske sezone. Izleti so omogočeni vse do Dravograda ali celo Pliberka.

Prenoviti želijo železniško progo do Ruš

Rozman nam je povedal tudi, da se skupaj z Mestno občino Maribor in Direkcijo za infrastrukturo trudijo, da bi v naslednjih letih prenovili železniško progo do Ruš, s čimer bi nekako lahko postala proga tudi primestna proga z večjim taktnim prevozom: “Enaki vlaki bi lahko vozili po progi kot na progi Maribor-Ljubljana.” Več o načinih, kako približati tovrsten promet ljudem pa v posnetku spodaj.

Javnosti želijo danes predstaviti predvsem nov Regionalni center mobilnosti, nov vlak z novimi garniturami za kolesa, nov del 6 km dolge kolesarske povezave od Ruš do Limbuša, možnosti koriščenja Dravske kolesarske poti za namene vsakodnevnega prevoza in turističnih izletov po dravski dolini ter navezavo na kolesarsko pot Štrekna.

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

Nekaj utrinkov:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.