01:09, ned, 14. Jul

FOTO: Otvoritev prvega knjigomata Mariborske knjižnice v knjižnici Hoče

Knjižnica Hoče je pred kratkim postala prva enota Mariborske knjižnice opremljena z novo tehnologijo RFID in sistemom za samopostrežno izposojo. Knjigomat uporabnikom Knjižnice Hoče omogoča, da si hitro, preprosto in samostojno izposojajo ter podaljšujejo knjige in drugo gradivo.

Knjižnica Hoče je zelo dobro obiskana knjižnica in po podatkih ter statistikah knjižnice se obisk bralcev in izposoja knjig vsako leto povečujeta. Bralci, med njimi tudi mlade družine, ki se preseljujejo v nove soseske v občini Hoče-Slivnica, obiskujejo knjižnico, si izposojajo knjige in se udeležujejo pravljičnih uric, predavanj in drugih programov knjižnice. Knjižni fond Knjižnice Hoče trenutno šteje okoli 30 tisoč knjig in drugega gradiva, je zdaj opremljen s RFID čipi, kar omogoča in spodbuja samostojno izposojo tudi pri najmlajših bralcih.

»Tako kot ostale dejavnosti, se tudi knjižničarstvo nenehno razvija. Ideja o nabavi knjigomata v Knjižnico Hoče se je porodila že leta 2022. Skupaj z vodstvom Mariborske knjižnice smo uspeli uvesti v Knjižnico Hoče RFID tehnologijo in s tem je Knjižnica Hoče postala prva knjižnica v mreži Mariborske knjižnice s to napredno izposojo in vračilom knjig. Želim si, da bi Knjižnica Hoče še naprej ostala prostor druženja vseh generacij in občina bo po svojih močeh k temu tudi z veseljem pripomogla«, je prisotne ob otvoritvi knjigomata nagovoril dr. Marko Soršak, župan Občine Hoče-Slivnica.

RFID je kratica za radio-frekvenčno identifikacijo, ki se v knjižnicah uporablja za sledenje gradiva s pomočjo radijskih signalov. Člani knjižnice si bodo s pomočjo knjigomata tako samostojno izposojali in podaljševali gradivo. Seveda bo uporabnikom še vedno na voljo izposojevalec za pultom, ki bo zdaj imel več časa za svetovanje obiskovalcem. Sistem omogoča odčitanje več kosov gradiva hkrati, kar pomeni veliki prihranek časa, med drugim pri letni inventuri in sistematičnem pregledu gradiva.

»Z uvedbo RFID tehnologije in knjigomata v Knjižnici Hoče stopa Mariborska knjižnica v korak s časom, pri čemer imamo pred očmi zlasti uporabniško izkušnjo. Avtomatizirana izposoja namreč odpira manevrski prostor za druge dimenzije knjižnične javne službe, ki gredo potrebam uporabnika dodatno naproti. Verjamem, da bo tehnološko-razvojni preskok, za katerega se je odločila Občina Hoče Slivnica, opogumil tudi druge lokalne skupnosti, kjer zagotavljamo javno službo, da investirajo v posodobitev knjižničnih storitev za svoje občane,« je ob otvoritvi novega knjigomata v Knjižnici Hoče povedal Mag. Klemen Brvar, direktor Mariborske knjižnice.

Za kulturni program otvoritve, ki je bila v sredo, 13. marec 2024, ob 17. uri, v Knjižnici Hoče, so poskrbeli pevski zborček iz vrtca Hoče pod taktirko vzgojiteljice Polonce Doberšek, Kiara Merzel s pesmijo Srečka Niedorferja Kaj je kultura? in Nika Mulec s pesmijo avtoric Lie Horvat in Ajde Rojko Nova zgodba, obe učenki Osnovne šole Dušana Flisa Hoče ter za konec pripovedovalec Mariborske knjižnice Robert Kereži, ki je z dvema pravljicama še posebej razveselil najmlajše.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.