01:54, pon, 20. Maj

FOTO: Pekrski pujsi dobili družbo, na Studencih odslej tudi osliček Bine

26. marca 2022 so na Studence prvič pripeljali krškopoljske prašiče. Ti so sprva dvignili veliko prahu, a jih je na koncu večina zelo dobro sprejela. Tokrat so pujski svoj dom na Studencih našli že tretje leto zapored.

Aleksandar Jovanović, zastopnik lastnice zemljišča Angele Šerbec, nam je včeraj zaupal: “Ob današnjem 9. maju, ki je v naših srcih in zgodovinskem spominu zapisan kot dan zmage v Evropi, so se nam že tretje leto zapovrstjo pridružili pekrski pujski. V prihodnjih dneh, v roku tedna dni, bomo oboro v popolnosti zapolnili. Danes sta prišlI prvi dve legli, naslednje pričakujemo v naslednjih dneh.”

Lastnica je vesela, da se kmetija spet ukvarja z rejo živali in z veseljem opazuje tok dogodkov in skupaj z zastopnikom kuje plane za prihodnost glede razvoja kmetije.

Pridružil se je osliček Bine

Zasledili smo, da je letos na kmetiji našla mesto nova žival. “Ja, kot presenečenje se nam je na kmetiji pridružil Bine. Je živahen osliček, ki je našel pot na našo kmetijo kot darilo dobrih ljudi. Prijatelji so me opomnili, da je v zgodovini veljalo, da človek ni gospod, v kolikor nima konja. Ker se ne ukvarjam z gosposkim delom, ampak kmetijstvom, si zaslužim vsaj oslička. Malo v hecu, malo za res se nam je pridružil Bine,” pove Aleksandar in doda, da verjame, da bo tudi on v okolju dobro sprejet: “Navsezadnje imamo za sosede starejše občane, v teh dneh smo lahko videli, da tako mlajši kot starejši pozitivno sprejemajo živali v svojem okolju. Imeli smo tudi obisk konjev in ponijev v soseski. Verjamem, da se bo Bine tukaj dobro počutil, tako kot se pekrski pujski.”

Aleksandar pove, da ni lepšega kot videti nasmejane otroke, ki pujske in oslička doživijo kot nekaj prijetnega. “Pustimo, da tako tudi ostane.”

Tako kot lani se bodo poleg krškopoljskih prašičev pridružile še mangalice: “Posebna, zanima vrsta za videti. Niso preveč zahtevni za vzrejo, ker so prilagojeni na takšno vrsto reje, kot imamo mi, odprto, prosto rejo.”

Mangalice 2023

Drugo leto bodo zavihali rokave

In kakšni so plani za naprej? “Letos smo imeli namen povečati repertoar živali, a nas je malo prehitel čas in določene stvari. Obljubljamo, da bomo drugo leto zavihali rokave in vsaj podvojili določene kapacitete. Mislim, da bomo imeli na Studencih učno pot skozi rejo domačih živali,” je zatrdil.

Želijo se osredotočiti na pozivitne stvari

Žal smo v preteklosti spregovorili tudi o grožnjah, ki so jih bili deležni. “Nerad govorim o neprijetnih zadevah, ki so sicer v manjšini. Padale so grožnje, a k sreči se živalim ni nič slabega zgodilo in se jim tudi ne sme,” je povedal. “Kdorkoli bi živalim želel kar slabega, bo podvržen pregonu, ker kazniva ravnanja so nedopustna. Pa še vedno velja, če kdo kaj naredi eni živali, bodo prišle tri nove. A dajmo se raje osredotočiti na dobre stvari.”

Letošnja novost pri reji pekrskih pujskov je tudi posodobljena ograja v skladu z novimi pravili in smernicami glede varstva pred afriško prašičjo kugo. Tudi na zunanji strani ograd se nahaja električni pastir, ki je jasno označen, zato vabijo obiskovalce živali, da jih opazujejo iz primerne razdalje.

“Letos se nam bo poleg Binetove table na hlevu kmalu pridružila še ena tabla. Bo tudi na črko B, a vse ostalo v prihodnjih tednih in mesecih,” nam je ob koncu še namignil Aleksandar.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.