12:52, ned, 19. Maj

FOTO: V UKC Maribor dan odprtih vrat Centra za transfuzijsko medicino

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor je včeraj v sodelovanju z mariborskim območnim združenjem Rdečega križa Slovenije (RKS) gosti dan odprtih vrat ob dnevu slovenskega krvodajalstva, ki je vsako leto 4. junija, ter pred prihajajočim Svetovnim dnevom krvodajalstva, 14. junijem. Med drugim ves dan izvajajo vodene oglede za krvodajalce.

Kot je povedala strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda, je dogodek pomemben, ker z njim lahko javnosti sporočijo, kako pomembno delo opravlja center, hkrati pa na ta način osveščajo ljudi, da je na lokalni in nacionalni ravni treba vložiti še več v reševanje problematike zbiranja krvi in krvni pripravkov.

foto: UKC Maribor

Slovenija je zaradi dolgoletne tradicije prostovoljnega krvodajalstva še vedno samooskrbna s krvjo, a je število novih krvodajalcev, s tem pa tudi količina zbrane krvi, v zadnjih letih začelo padati. Po besedah Marčun Varda je takšen trend treba preprečiti, zato želijo vključiti nove krvodajalce, hkrati pa na nek način nagraditi redne krvodajalce, ki so v sistemu že vrsto let.

Predstojnica Centra za transfuzijsko medicino Bojana Bizjak je dejala, da jim krvodajalci pomagajo vzdrževati delovanje zdravstvenega sistema, saj z njihovo pomočjo zagotavljajo, da ima vsak bolnik vsak trenutek na razpolago zadostno količino ustrezne krvi. Pri zagotavljanju te so bili uspešni tudi lani, predvsem v primerjavi z letoma 2020 in 2021, ko je do težav prihajalo zaradi epidemije covida-19.

Ob tem je Bizjak poudarila, da sicer vzdržujejo število rednih in prijavljenih krvodajalcev, hkrati pa upada skupno število vseh, zaradi česar so primorani redne donatorje krvi obremenjevati še bolj. Zato je pozvala ljudi, naj pomislijo na to, da danes morda našo pomoč potrebuje nekdo, ki je bolan ali poškodovan ter ga lahko reši samo darovana kri.

foto: UKC Maribor

Trenutne zaloge so po njenih besedah zadovoljive za vse krvne skupine, vendar so zaloge zelo krhka zadeva, saj niso odvisne samo od tega, kako za njih skrbijo, pač pa tudi od potreb pacientov. “Že jutri se namreč lahko razmere ob nekem zelo zapletenem primeru ali celo več njih spremenijo. Zato je treba dnevno skrbeti za to, da je dotok sveže krvi zadosten,” je še dodala.

Po besedah sekretarja mariborske RKS Metoda Dolinška vse bolj skušajo slediti temu, da bi načine za večji odziv še dodatno prilagodili sodobnemu načinu življenja, saj je populacija novih krvodajalcev zadnja leta vse manjša.

foto: UKC Maribor

Trenutno je v Sloveniji letno aktivnih okoli 60.000 krvodajalcev, z njihovo pomočjo zberejo skoraj 100.000 doz krvi, s čimer še uspejo pokriti potrebe zdravstva. Ker si želijo to zagotavljati tudi dolgoročno, apelirajo tudi na podjetja, da podprejo krvodajalstvo.

“Kjer namreč vodstvo aktivno podpira to plemenito dejavnost, tam smo z nagovarjanjem zelo uspešni,” pravi Dolinšek, ki si želi, da bi krvodajalci kri darovali več kot enkrat letno, v povprečju vsaj dvakrat. Mlade dobro nagovarjajo na njim prilagojen način in se zelo dobro odzivajo, skrbi pa jih odziv delovno aktivne populacije, ki zaradi modernega ritma življenja ne najde časa ali pa si tega ne vzame.

V Sloveniji je krvodajalstvo še vedno prostovoljno, anonimno in brezplačno, kar pa ne pomeni, da ne bi bilo prav, če bi redne krvodajalce, ki kri darujejo že dolga leta, nekako nagradili, pravi Dolinšek in pri tem omenja predvsem možnost njihovega lažjega dostopa do nekaterih zdravstvenih storitev.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.