21:47, pon, 17. Jun

Gasilci PGD Majšperk Breg bodo tradicionalno ročno postavili “majpan”

Gasilci PGD Majšperk Breg že tradicionalno organizirajo in izvedejo postavitev majskega drevesa, po njihovo “majpana”, na zadnji dan aprila, torej dan pred 1. majem.

Prav tako se v mraku izvede baklada s prižigom kresa. “Pred leti so otroci in odrasli izvedli z baklami pohod iz Majšperka do Brega, kjer se je prižgal velik kres, nato pa je sledila zabava in druženje pod šotorom z živo glasbo. Zaradi vse bolj zahtevnih pogojev za samo izvedbo takšne prireditve, ter posledično višjih stroškov, smo le to pred leti opustili. Sedaj je izvedba baklade bolj omejena zgolj na pot med gasilskim domom na Bregu in samo lokacijo kresa,” nam je dejal predsednik PGD Majšperk Breg Zlatko Letonja.

Bakle nosi večina naša gasilska mladina in mladina iz Brega

“Same postavitve majskega drevesa pa se udeleži zraven naših članov tudi kar nekaj domačinov in krajanov iz Brega in okolice. Prireditev ni profitnega tipa, saj gasilci na lastne stroške pogostimo vse prisotne. Je pa temu primerno samo druženje in vzdušje med prisotnimi vsako leto izredno veselo in podeželsko preprosto. Sama postavitev majskega drevesa poteka že vsa leta na stari način, torej način naših očetov in dedkov. V zemljo se izkoplje jama v katero se postavi drevo, postavitev pa poteka izključno na roke, brez pomoči strojev. Na ta način ohranjamo osnovni pomen praznika dela, torej druženje, sodelovanje, složnost in medsebojna pomoč,” doda Letonja.

V TOREK  30. 4. 2024
–  ob 16.00 pričetek z aktivnostmi za postavitev majskega drevesa
– med 19.30 in 20.00 pričetek baklade za otroke in starše, kratek 10 minutni pohod do kresa in prižig
– sledi druženje članov, obiskovalcev in krajanov

Vljudno vabljeni!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.