13:59, ned, 14. Apr

Kapacitete mariborskih zaporov 140, a je trenutno zaprtih kar 239 oseb

Pred časom smo poročali, da je mariborski zapornik poročal, da je stanje v mariborskih zaporih nevzdržno. Obrnili smo se na Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

“Vsi slovenski moški zapori, tudi mariborski, se soočajo s prezasedenostjo”

“Težko komentiramo govorice, še posebej, če ne vemo, na kaj se te nanašajo. V okviru dejstev lahko povemo, da se trenutno vsi slovenski moški zapori, tudi mariborski, soočajo s prezasedenostjo. Prostorska stiska vpliva na različne vidike življenja v zaporu. Kljub številnim izzivom se trudimo, da zagotavljamo naše osnovno poslanstvo – varne zapore za zaprte, zaposlene in družbo, ki omogočajo resocializacijo zaprtih oseb,” so v uvodu dejali.

Prostorske zmogljivosti ZPKZ Maribor so namenjene 140 zaprtim osebam, trenutno je tam zaprtih 239 oseb.

“Sobe v zavodu so različne, ob namestitvi pa poskušamo v največji možni meri upoštevati zahteve, ki jih predvidevajo predpisi. Vsem zaprtim se omogoča, da obroke hrane pojedo dostojno. V nekaterih bivalnih prostorih pa zaradi pomanjkanja prostora ni mogoče namestiti dodatnega pohištva,” dodajo.

Fitnesa niso ukinili, nam zatrdijo: “Zaprte osebe se ga lahko poslužijo na prostem, v času bivanja na svežem zraku. Dva notranja prostora za fitnes pa sta zaradi prezasedenosti zavoda trenutno prilagojena prebivanju zaprtih oseb. Takoj, ko bodo razmere to dopuščale, bosta prostora ponovno služila športni aktivnosti.”

Zavrnili so tudi očitke, da se zaporniki umivajo z mrzlo vodo. “Vse sobe v zavodu so opremljene s sanitarnimi prostori, ki imajo toplo in hladno vodo, nekatere imajo tudi tuš. Obsojencem, ki delajo, je prhanje omogočeno vsak dan, vsem ostalim pa najmanj dvakrat tedensko.”

Zapornik je dejal tudi, da je otežen dostop do zdravnika. “Zaprte osebe imajo na voljo zdravnika. Zapori so namreč vključeni v javno zdravstveno mrežo, kar pomeni, da zdravstveno oskrbo v zaporu zagotavlja zdravstveni dom na območju zapora (za ZPKZ Maribor je to ZD Maribor). Vsak zavod mora imeti pogoje za zagotavljanje osnovne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti, zdravstvena dejavnost pa se izvaja na podlagi dogovora, ki ga skleneta zavod in zdravstveni dom.”

“Obravnava zaprtih oseb v zaporih je osnovana na temeljih humane in zakonite obravnave, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine,” poudarijo.

Zanimalo nas je, v kakšnem stanju so objekti. “V okviru URSIKS je večina zaporskih zgradb starih in tudi niso bile grajene za namene zapora. Kljub temu jih v skladu z možnostmi poskušamo vzdrževati in izvajati investicije, ki izboljšujejo tako pogoje bivanja zaprtih kot pogoje za delo zaposlenih.”

Prenovili so sobo za obiske

Konkretno v ZPKZ Maribor je potrebno izpostaviti večjo nedavno investicijo, in sicer prenovo prostorov za obiske, na potrebnost katere so v preteklosti opozarjale nadzorne institucije. “Novi prostori so opremljeni po sodobnih varnostnih in drugih strokovnih standardih – med drugim vključujejo prijazen igralni prostor za otroke, dostop v objekt je omogočen gibalno oviranim osebam, na razpolago je previjalni prostor za otroke. Za izvajanje obiskov razpolagamo z dvanajstimi steklenimi enotami za nadzorovane obiske, prav tako je na voljo tudi večji prostor za izvajanje obiskov brez steklene pregrade. Gradbene aktivnosti za prenovo so bile zahtevne in razdeljene na dve operativni fazi, z namenom zagotovitve nemotenega izvajanja obiskov zaprtih oseb tekom gradbenih del. Skupaj je celotna investicija znašala 1.325.469,26 evrov,” pojasnijo

“V prihodnosti si obetamo izgradnjo nadomestnega ljubljanskega zapora v Dobrunjah, ki bo razbremenil tudi ostale prezasedene moške zapore ter pomembno izboljšal pogoje prestajanja zaporne kazni in dela” zaključijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.