22:33, sob, 18. Maj

KPK dva postopka v Rušah predala policiji, sporočili tudi, da županja komisije ni obvestila o domnevnem nasprotju interesov

Komisija za preprečevanje korupcije RS je zaključila zadeve, ki se nanašajo na očitke o nepravilnostih pri prodaji občinskega stanovanja v Občini Ruše.

Pojasnili so, da je komisija na podlagi več prijav, ki jih je prejela v letih 2023 in 2024, uvedla postopek predhodnega preizkusa glede sumov nepravilnosti pri prodaji občinskih stanovanj Občine Ruše in stavbnih zemljišč občine na Arehu.

Komisija pridobila vsa relevantna pojasnila in dokumentacijo

“V okviru predhodnega preizkusa prijav je Komisija pridobila vsa relevantna pojasnila in dokumentacijo. Ugotovila je, da je glede večine očitkov iz prijave v preteklosti že vodila postopek in jih obravnavala, ter v juliju 2023 z uradnim zaznamkom zavrnila nadaljnjo obravnavo zadeve in jo odstopila v pristojno obravnavo policiji. Pri pregledu dokumentarnega gradiva je tudi ugotovila, da županja Občine Ruše Komisije ni obvestila o domnevnem nasprotju interesov, kar bi morala storiti po petem odstavku 38. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).”

Zastaral rok, saj so se dejanja zgodila konec 2020

V nadaljevanju so pojasnili: “Ker pa so se dejanja v povezavi z domnevnim nasprotjem interesov zgodila konec leta 2020 in v začetku leta 2021, je zastaral rok iz prvega odstavka 39. člena ZIntPK (dve leti), ko Komisija še lahko uvede postopek ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov in njegovih posledic. Zato je Komisija v okviru svojih pristojnosti na Občino Ruše naslovila dopis s pojasnilom o obvezi obveščanja Komisije v primeru nasprotja interesov.”

Prijave vezane na sume nepravilnosti pri prodaji stavbnih zemljišč na Arehu, odstopila v pristojno reševanje policiji

Glede na navedeno Komisija prijav ni sprejela v nadaljnjo obravnavo in je postopek zaključila, pri čemer je prijavo, ki se je nanašala na sume nepravilnosti pri prodaji stavbnih zemljišč na Arehu, odstopila v pristojno reševanje policiji, saj iz nje izhaja sum storitve kaznivega dejanja.

Hkrati pa v povezavi z županjo Komisija še vodi prekrškovni postopek na področju poročanja premoženjskega stanja, pojasnijo ob koncu.

Morda vas zanima: KPK: Repoluskova zamudila zakonski rok prijave deleža stanovanja

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.